Вярата на Церово построи църква за чудо и приказ!

Вярата на Церово построи църква за чудо и приказ!
Снимки: Илинден Прес

Красива и достолепна църква извисява снага в началото на благоевградското село Церово. Това е първият храм в историята на населеното място, който вече е изцяло построен. Готови са и куполите, в момента се правят покривът на светата обител и се полага изолацията на фасадата. Хората в Церово успяха след 22 години усилия и борба с различни институции да вдигнат мечтания православен храм, който ще носи името на свети Пантелеймон. С камбанарията и кръста върху нея църквата ще е висока над 14 метра. Вътрешното пространство е с площ 165 квадратни метра.

Този строеж на молитвения дом обедини местните жители. Всеки помогна с каквото може, за да имат църква, в която да се молят и да палят свещи. А не да ходят до Благоевград на църква. Построиха я с много вяра и доброволен труд. Благодетел от Неврокопския край осигури над 300 000 лева за строителството на светата обител.

„С тази вяра ще постигнем всичко. Тя ни помага да минем и сега през този опасен коронавирус. Църквата ни ще се вижда от целия Благоевград. Ще поставим и ефетно осветление. Гордеем се с този наш първи храм. Моите две деца са вече големи, но не съм ги кръстил, защото искам тук, в нашата църква, да ги кръстя. И вярвам, че това ще се случи. Село, в което има толкова много деца, толкова много вяра, а скоро и действащ храм, няма как да загине”, споделя Йордан Виранов, който е един от строителите на молитвения дом.

Повече от 90% от над 700-те жители на Церово са християни.. Преди 9 години - на 11 септември 2011 г., бе направена първата копка на бъдещата църква от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Това пък се случи цели 13 г. след създаването и регистрирането на църковното настоятелство /1998 година/. Младите ентусиасти от селището сами изкопаха основите на строежа, но всичко приключи дотам. Сега обаче строежът на храма е готов.

Предстои мащабна кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса. Предвижда се изографисването да започне през месец март догодина. Вече са водени разговори с най-добрите зографи в България, които да се заемат с тази важна задача. Иконостасът пък ще бъде направен в украинската столица Киев. Вчера дойдоха майстори от Украйна, които взеха мерките, за да изградят един от най-красивите иконостаси за църквата на Церово.   

С благословията на Неврокопския митрополит Серафим вярваме, че ще довършим богоугодното дело и ще се молим в наша църква, споделят местните хора, чиято вяра не секва дори в това трудно време. Тази вяра, която прави чудеса! И вдигна църква в Церово за чудо и приказ!

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ЦЪРКВАТА В СЕЛО ЦЕРОВО ВИЖТЕ ТУК: ФОТО НОВИНИ 

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини