Потвърдиха глоба от 1500 лева на рудник Ораново за лоши условия на труд

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Районен съд-Благоевград потвърди наказателно постановление за 1500 лева, издадено на рудник Ораново. Санкцията е наложена от Главна испекция по труда за нарушение на Правилника по безопасност на труда.

Актът е съставен на 19 октомври миналата година след проверка, извършена на 6 октомври. Тогава е установено, че в дружеството не се спазва проекта при прокарване на уклон във втори добивен участък на мината. При проверката е констатирано още, че е изменена и
транспортната схема като в началото на уклон 20 е монтиран гуменолентов транспортьор и не е монтирана монорелса и хаспел за доставка на материали до работното място. В резултат на въпросното отклонение и неспазване на утвърденият проект, се е налагало работниците ръчно да доставят крепителните материали, като даже бил и наранен един от работниците в рудника заради подхлъзване. Било затруднено и придвижването на работниците по тази гумена транспортна лента, намален е габарита на изработката. Всички тези отклонения са рефлектирали върху здравословните и безопасни условия на труд в този рудник и са затруднили, а не облекчили труда на работниците под земята.

Заради това е издаден акт, който е връчен на ръководството на рудника. По-късно директорът на Главна инспекция по труда е подписал наказателното постановление за глоба от 1500 лв.

Съдът прие, че със събраните по делото доказателства е установено по несъмнен и категоричен начин, че жалбоподателят е извършил описаното в наказателното постановление нарушение. Именно затова потвърждава глобата от 1500 лева на рудника.

Решението може да се обжалване пред Административен съд - Благоевград в 14-дневен срок.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини