Разлог прави лаборатория за PCR тестове, кризата за лекари става все по-страшна

Разлог прави лаборатория за PCR тестове, кризата за лекари става все по-страшна
Снимка: Община Разлог

Община Разлог започна изграждането на лаборатория за PCR тестове. Това ще е поредната стъпка на местната власт за овладяване на тежката ситуация с разпространението на коронавируса. Лабораторията ще бъде позиционирана  в административната сграда на МБАЛ-Разлог. Апаратурата за нея вече е осигурена от Министерството на здравеопазването, а кадровото обезпечаване е въпрос на организация. Утре се очаква да бъде доставена и монтирана система за фотохидройонизация на средата за дезинфекция на въздуха и повърхностите във вътрешно и инфекциозно отделение. При добри резултати, такава ще бъде монтирана в цялата болница. Целта е да предпази медицинския персонал, който прекарва часове сред болните, както и да се помогне за по-бързото възстановяване на пациентите. За да се осигури максимално добра медицинска помощ, Община Разлог е закупила и  още три кислородни апарата.

Кметът Красимир Герчев не крие, че е притеснен от случващото се в региона. Той смята, че това е резултат от безотговорното поведение на хората и неспазването на предписаните мерки. Градоначалникът апелира  всички налични медицински кадри - личните лекари и сестри на територорията на община Разлог, да се включат в борбата с коронавируса като предварително искрено им благодари за готовността да помогнат в кризата с кадрите на болницата в Разлог.

Красимир Герчев апелира и към  жителите на четирите  общини - Разлог, Банско, Белица и Якоруда, които ползват услугите на МБАЛ- Разлог, да бъдат отговорни, да спазват много внимателно всички мерки, да не се самолекуват, да се консултират навреме с личните си лекари.

Недостиг на лекари за COVID отделенията има в МБАЛ- Разлог. Двама от специалистите по вътрешни болести  са диагностицирани с коронавирус, а друг техен колега е в болничен. Сериозно е състоянието на д-р Радев, който във вторник е транспортиран за столицата и е настанен в реанимация.

Реално на терен са двама от лекарите от вътрешно отделение. Управителяj на МБАЛ- Разлог - д- р Божидар Велев, е силно притеснен как ще се справят без човешки ресурс, тъй като броят на настанените до вчера в ковид отделенията е 59 души, от които 24 са с потвърден коронавирус, 31 са с пневмонии и се чакат резултати от писиар тестовете им и четирима са с други заболявания

Д-р Велев допълни, че лекари от други отделения ще се наложи да дават дежурства при ковид болните, за да помагат на колегите си.

Заради увеличилия се брой случаи за прием на ковид болни е отделено и част от неврологично отделение, чиито ремонт приключи само преди дни. Вътрешно и инфекциозно са запълнени на 100 %.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини