Поскъпнаха 9 основни храни в магазините

Снимката е илюстративна, фото: Сдружение Доброта
Снимката е илюстративна, фото: Сдружение Доброта

Девет от основните хранителни продукти в потребителската кошница поскъпват с около 8 лв. от борсата до веригата. Така, за да си купим по килограм захар, брашно, ориз, кашкавал „Витоша“, краве сирене, охладено пиле, литър олио, а също и поне 6 яйца и още толкова кофички кисело мляко, ни трябват средно 47 лв., съобщи Марица.бг.

Най-значителна е надценката на кашкавала, който излиза с 4,39 лв./кг, или с 40,4%, по-скъп на крайния потребител, отколкото на самия търговец на дребно, доставил си го от стоковата борса. При кравето сирене също има немалка надценка. Докато по борсите то е струвало на едро по 7,10 лв./кг, в една от големите вериги у нас е вървяло по 8,29 лв./кг, което е с над лев повече. Това е 16,7% отгоре.

За кофичка кисело мляко пък броим по 1,29 лв. в магазина, докато по складовете се намира за 0,40 лв. по-малко. Надценката тук е с цели 50 на сто. Рекордьор обаче е оризът, чиято средна цена на дребно е 3,59 лв./кг, или с цели 59 на сто по-висока, отколкото в склада за търговия на едро.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини