Здравният министър призова за затягане на контрола и санкции за нарушителите на мерките срещу COVID-19

Снимка: БНТ
Снимка: БНТ

В момента в Югозападна болница, която лекува жителите на Сандански и Петрич, са настанени 49 пациенти с коронавирус. Няма място за притеснение по отношение достатъчността на болнични легла в болничното заведениe. Имаме готовност за разкритието на до 66 места, а при необходимост могат да бъдат разкрити още 28 легла. Това каза днес в Сандански здравният министър професор Костадин Ангелов. Той изказа благодарност на всички лекари, които днес нимат празник, но няма да празнуват, а ще бъдат до болните. Изказа съболезнования на близките на загиналите медици и поднесе извиненията си на всички семейства, чиито близки днес няма да бъдат в домовете си.

Той увери, че няма необходимост от допълнителни количества дезинфектанти и лични предпазни средства. Заплатите се получават навреме от медиците, както и допълнителните 1000 лв. Това, което трява да се направи заедно с хората от туристическия бранш, РЗИ, кметове и полиция, е да се завиши контролът, всички нарушения да бъдат санкционирани.

Министърът подчерта, че в Благоевградска област се правят масови проверки на всички места, където има струпване на много хора - нощни заведения, градски транспорт и прочие. Той смята, че ако мерките се спазват, то цифрите ще се променят и заболелите няма да са толкова много.

„Все още препоръчвам да не се пътува до Благоевградска област. Разбирам, че в Банско представителите на туристическия бранш са притеснени, но за да се стигне дотам или до Сандански, то се минава през Благоевград - рисковете са реални. Всеки един от кметовете на общини има възможност да наложи допълнителни мерки. Много пъти съм го казвал, ще го кажа и сега. Утре ще имаме заседание. Ще чуем епидемиолозите, българските лекари и чак тогава ще предприемем действия по отношение намаляване на карантината на 10 дни”, сподели министър Ангелов.

Той разкри, че около 10 дена намаляват клиничните симптоми и възможностите човек да пренася заразата. Има положителни тестове, защото части от вируса все още са в организма, но човек не може да е заразен. По-малката карантина ще помогне много. Днес Надзорният съвет има заседание. Ще разгледа въпроса за издаването на направления от личните лекари за ПСР тестове.

По-късно здравният министър ще участва в заседанието на Областния оперативен щаб. Там ще се прецени каква е обстановката и какви мерки трябва да се предприемат. „Нека да повторя още веднъж – за да спечелим битката, трябва да сме единни. Няма да оставим кметовете сами да се борят. Ще бъдем рамо до рамо с тях, за да вземем най-добрите мерки. Целта е да се запази животът на българските граждани и българските медици”, каза още той.

Няма към настоящия момент притеснения за недостиг на легла. Има притеснения за силата на българските медици и сестри, които вече шест месеца нонстоп са опаковани в костюми, давайки всичко от себе си, за да продължат битката. „Ще направим всичко възможно, за да им помогнем. За служителите в РЗИ ще бъде извършена промяна в Кодекса на труда, за да са спокойни, че няма да връщат нито един лев от тези, които са получили като допълнително възнаграждение”, заключи здравният министър.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини