50 с COVID-19 се лекуват в благоевградските болници, кметът Р. Томов чака помощ от държавата

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

50 пациенти, заразени с коронавирус, се лекуват в момента в благоевградските болници. Това каза днес на пресконференция кметът Румен Томов. Той подчерта, че в последните 10 дни се наблюдава ръст на приетите в болнични заведения с около 25%, което е тревожна тенденция. Градоначалникът уточни, че едва 3-4% от лекуващите се в болници в града пациенти са под 50-годишна възраст. Вчера стана ясно, че 17 души от Ансамбъл „Пирин” от 83-членния състав са заразени с COVID-19. Всички техни колеги и ръководители са тествани, като междувременно ансамбълът отложи свое участие в НДК.

„Притеснени сме от ситуацията, затова утре свиквам Общинския кризисен щаб. Досега сме получили само 10 литра спирт от държавата. Изключително трудно ни е финансово. Затова сме направили вече три запитвания към държавата за финансова подкрепа на дейността на Общината”, каза кметът Р. Томов. Той обаче не разкри колко средства иска местната власт от централната, не каза и какви са предложенията за утрешното заседание на Общинския кризисен щаб. По негови изчисления Община Благоевград е похарчила около 340 000 лева от началото на пандемията с коронавирус.

В момента се извършват засилени проверки на територията на общината. Засега не се предвижда да се предприемат стъпки към затваряне на заведенията. Но има идея за ограничаване на масовите мероприятия – сватби, селски събори и всякакви частни партита.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини