Пророчицата Ванга: Злото се побеждава само с добро, имайте вяра и любов!

Ванга, снимка: Фондация
Ванга, снимка: Фондация "Ванга"

Вангелия Гущерова, известна като Баба Ванга, Леля Ванга, Петричката врачка или Ванга гледачката е най-прочутата не само в България, но и по света българска ясновидка. Родена е на днешната дата през 1911 г. в Струмица. Много са тези, които я определят като велик човек, като знак на цяла епоха, като световен феномен. А в детството си тя е била съвсем обикновено момиче и не проявявала никакви особености. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. През 1923 г. баща ѝ Пандо Сурчев със семейството си отишъл за малко да живеят в неговото родно Ново село, тъй като в Струмица изпаднал в крайна бедност. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита, затрупана с камъни и пръст в една нива.

От 1925 г. живее в дом за слепи в град Земун, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка, Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри. Тогава започва да проявява своите пророчески способности, като най-напред помага на баща си да намери открадната от стадото му овца. Става особено известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.  Необичайните си способности пророчицата обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

Пред дома й в Петрич започват да се образуват огромни опашки от нуждаещи се от помощта й хора. Същото е и по-късно, когато се премества да гледа в местността Рупите. Ванга не деляла хората. И помагала на всички. Затова и днес почитта към нея не секва - заради добрините, които е сторила приживе на другите, за подкрепата, която им е давала.

Тайнства и мистерии витаят непрекъснато около прочутата пророчица и приживе, и след кончината й на 11 август 1996 година. Те са свързани с нейната неповторима дарба да предрича какво ще се случи. Появяват се какви ли не обяснения за способността й да вижда в бъдещето. От друга страна е реалността – помага на десетки хиляди хора, кръщава близо 5000 деца.

Сред най-популярните пророчества, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск”, атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ. 

Успява с много отдаденост, огромно желание и несломима вяра да вдигне и освети през 1994 г. църквата „Света Петка” в местността Рупите, където приема хората през последните години от живота си.

Тайнства и мистерии витаят непрекъснато около прочутата пророчица и приживе, и след кончината й на 11 август 1996 година. Те са свързани с нейната неповторима дарба да предрича какво ще се случи. Появяват се какви ли не обяснения за способността й да вижда в бъдещето. От друга страна е реалността – помага на десетки хиляди хора, кръщава близо 5000 деца. Успява с много отдаденост, огромно желание и несломима вяра да вдигне и освети през 1994 г. църквата „Света Петка” в местността Рупите, където приема хората през последните години от живота си. Преди време се появи поредната легенда около Ванга – близо до храма й е заровено голямо съкровище. Тя обаче е развенчана приживе от самата пророчица.

"Не можеш да забогатееш в Рупите - тази земя е попила човешката мъка и болка. Аз затова с моите пари построих църква, дадох ги в Божите ръце, за да служат на вярата, когато си ида. На Рупите ще стане още по-хубаво. До църквата ще се направи женски манастир, ще има дървета, парк с плачещи върби, явори, тополи... До извора ще има и санаториум. А в храма ще идват хора от всички вери. Тук ще стане втори Йерусалим!". Това са думи, казани от Ванга през 90-те години на миналия век. И никак не са случайни. През целия си живот тя е била над материалното, не е трупала никакви богатства. Не спирала да съветва и околните да не стават роби на парите.

"Богатствата излизат на повърхността на земята не когато ние ги търсим, а когато е отредено. Не търсете заровено злато - то носи проклятие", категорична е била приживе пророчицата. Пред Нешка Робева ясновидката заявила: "Алчността ще погуби света!" Предупреждавала близките си да не трупат пари. "Те са средство за живот - използвайте ги всеки ден. Който ламти за пари, не е щастлив. Те никога няма да му стигат. Който краде, за здраве ще плаче. Не се карайте за къщи, не се карайте за имоти. Огън да ги гори къщите, ако няма мир и любов в тях", често повтаряла баба Ванга по думите на нейни близки хора.

Българският Йерусалим. Земен рай. Прекрасно кътче за отдих и уединение. Най-красивото място за молитва. Оазис на спокойствието и смирението. Това са част от определенията на посетители и миряни за манастирския комплекс "Ванга" в местността Рупите. Тук наистина всичко е изпипано до последния детайл. Зеленината примамва погледа, навсякъде блести от чистота.

"Това е моята мисия. Щастлив съм, че я изпълнявам, доколкото мога. Не на всеки се пада честта и отговорността да е постоянно на мястото, където леля Ванга е помагала на нуждаещите се. А тя продължава да помага и днес", твърдят служители на комплекса.

В района са засадени над 5000 фиданки, построени са беседки, вдигнати са огради срещу крадци и животни, направена е поливна система, обособена е паркова зона.

Хората казват, че тук е райско място, а жители на село Рупите изчисляват, че пророчицата е била кръстница на близо 5000 деца. "Носеше любовта на Бог у себе си и затова беше толкова близо до него", вярват местните. Ванга подчини своя живот в помощ на хората и затова винаги ще е жива и ще пребъде с всяка следващо поколение, допълват те. Смятат, че тя продължава да дава духовен кураж и надежда на много хора, затова миряните идват тук с благодарност и преклонение към живота и делото й. За хората тя е свят човек. „За нас личности като Ванга, като Петър Дънов са духовните дарове и духовните водачи на България”, твърдят хората в Рупите. Те помнят и други думи на пророчицата: „Не плачете за мъртвите! Те не обичат да се плаче за тях. Това да го знаете от мен!”. "Тя ни беше опора, стигаше ни да знаем, че е наблизо и винаги можем при нужда да потърсим помощта й. Сега обаче ни помага и от отвъдното, не ни е оставила и няма да ни остави", убедени са жители на село Рупите.

Ванга е на пиедестал и в петричкото село Яково, което заприлича на Холивуд заради снимките на 12-серийния руски филм за пророчицата през октомври 2012 година, когато половината му жители станаха актьори в лентата на руския режисьор Сергей Борчуков. „Затова се борихме тук да са снимките. Заради усещането, тръпката и гордостта, че бяхме статисти във филм за леля Ванга. Вече знаят за нас и в чужбина, идват туристи, за да видят коя е къщата на пророчицата от филма, къде точно са правени снимките, кои са участвали”, разказват местните хора.

„Ванга е велик човек, знак на цяла епоха, феномен. Чувал съм за нейните предсказания, много от тях се сбъдват. Включително и такива, които касаят нашата история. Познала е идването на власт на Путин и Медведев, гибелта на подводницата "Курск", смъртта на Сталин, победата ни във Втората световна война. Затова се заех с нелеката задача да създадем, доколкото знам, първия игрален филм в света за нея", това разказа по време на снимките продуцентът на руския сериал - Сергей Торчилин.

"Рупите ке станат българският Ерусалим!". Тези пророчески думи на Ванга се доказват с всяка изминала година. Защото тук прииждат хора всеки ден. Няма делници, няма празници. На паркинга пред манастирския комплекс винаги има автомобили и автобуси. А сред посетителите са и невръстни деца, и старци. "Това никак не е случайно, защото мястото наистина е магнетично. Усеща се силната положителна енергия на пророчицата. Духът на нашата леля Ванга не е изчезнал нито от Рупите, нито от Петрич. Тя все ни повтаряше да правим добро, за да има добро за всички. Казваше: Не се карайте, обичайте се, че всички сте мои деца! В Рупите всеки чувства силата на духа на леля Ванга, тя е живяла тук през последните 25 години от живота си. Пророчицата продължава и от оня свят да дава духовен кураж и надежда на много хора, затова идваме тук с благодарност и преклонение към живота и делото й”, твърдят хора от Петричко. 

Все повече са венчавките и кръщенетата в църквата на Ванга. Идват от цяла България, за да се венчаят или да кръстят децата си в Рупите. Това е ценното и истинското, това е признанието към пророчицата, а не измислиците, които не спират да се появяват около нейното име.

Ето някои от нейните мъдри мисли на вашето внимание:

„Не плачете за мъртвите! Те не обичат да се плаче за тях. Това да го знаете от мен”.

„Не се карайте за имоти, алчността ще погуби света”.

"Вулкан е затрупал цял един град под земята в Рупите. В него е имало много храмове, а на един от тях - кръст от злато, 24 метра висок. На Рупите е съществувал древен град - Петра, в който е имало много храмове, с кубета от злато".

"В България има много злато и един ден то ще бъде открито. Един ден хората ще намерят под земята златен град, благодарение на който ще узнаят много за миналото си".

"Богатствата излизат на повърхността на земята не когато ние ги търсим, а когато е отредено. Не търсете заровено злато - то носи проклятие".

"Парите са средство за живот - използвайте ги всеки ден. Който ламти за пари, не е щастлив. Те никога няма да му стигат. Който краде, за здраве ще плаче. Не се карайте за къщи, не се карайте за имоти. Огън да ги гори къщите, ако няма мир и любов в тях".

"Тази църква я гледам от 1941 година. Тази църква е моят живот, а моят живот е много тъжен и скръбен. Моят живот е тежък и тъмен... Тази църква е моята щерка, моят син и сън за моя живот. Сърцето ми плаче сега, като я гледам...".

 "Да укрепите вярата си, да се обичате и да сте добри един към друг, защото без тези три неща няма напредък в нищо".

"Господи, даде ми голяма слава, но и голям кръст...".

„Не се карайте, обичайте се, че всички сте мои деца”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини