НП "Рила" отчете със заключителен семинар изпълнението на важен проект

Снимки: НП
Снимки: НП
Дирекция „Национален парк Рила“ проведе заключителен семинар по проект „Засилване на капацитета на защитени зони чрез иновативна методология за устойчивост”, с акроним BIO2CARE, финансиран по ПРОГРАМАТА за Европейско териториално сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A „ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ 2014-2020”.
 
Събитието бе открито от Красимир Андонов, директор на Д „НП Рила“ в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград.
 
Приветствия се получиха от Водещия партньор по Проекта, Съвместният секретариат по Програмата, както и представяне на резултати от комуникационните дейности от Комуникационния план и основни дейности, изпълнени от Дирекция „Национален парк Рила“ по Проекта.
 
Водещ партньор по проекта е гръцкият Тракийски университет „Демокрит“ - Департамент по производствени и инженерни науки. Останалите гръцки партньори са Национален парк на Източна Македония и Тракия, Община Нестос, Център за изследване на влажните/биотопни зони в Гърция, Национална конфедерация на инвалидите. От българска страна ще участват също Регионалната инспекция по околна среда и водите-Благоевград, Югозападният университет „Неофит Рилски“ - Благоевград и Пиринският туристически форум.

Общият бюджет на проекта е 1 364 493,49 евро, а Дирекцията на Национален парк „Рила“ получи финансиране в размер на 219 021, 50 евро. Основната дейност, която парковата дирекция изпълни, е строителство на Посетителски информационен център /ПИЦ/ към съществуващата административната сграда на Парка в Благоевград в квартал „Вароша“.

Сградата е обособена на място, предвидено да обхване голяма част от основния туристопоток на Благоевград в стария квартал на града „Вароша“. Местоположението на центъра е стратегическо и е изходна точка към защитената територия и зона. Дейностите в ПИЦ ще се извършват от експерти по интерпретация и екологично образование, по биоразнообразие, туризъм и географски информационни системи. В рамките на проекта Дирекцията разработи и внедри приложение (софтуер), съставен от три основни модула - „ГИС базиран“, „Административен“ и „Природни бедствия“. Проведени бяха също семинари и тематични обучения за защитената зона.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини