Проф. Георги Рачев: Есента ще бъде топла и суха, а зимата - мека

Проф. Георги Рачев, снимка: БНТ
Проф. Георги Рачев, снимка: БНТ

Месец октомври ще е топъл и сух, ноември също ще бъде по-топъл от обичайното за сезона, но с валежи. Месец декември ще бъде влажен, в ниското ще има валежи от сняг. Февруари ще бъде по-сух, а март започва пролетта. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев тази сутрин пред БНТ.

Температурите за месец септември бяха летни. Крайно време беше да захладнее и да има валежи, защото засушаването е голямо. Температурната аномалия е факт и за месец октомври температурите ще бъдат по-високи от очакваните и реалните за месеца, каза още климатологът.

"Чак декември и януари се очаква да са по-влажни, с повече валежи. В планините ще натрупа сняг, но в ниското ще има валежи и от дъжд, и от сняг, така както са модерните зими. Февруари се очаква да е малко по-сух, с нормални температури. Март вече започва пролетта", коментира климатологът.

Професорът обобщи, че есента ще е топла и сравнително суха, а зимата се очаква да е с по-високи температури и нормални валежи.

Според него е нормално вече малко да се развали времето. 

"Имахме пълноценно лято. Крайно време беше малко да захладнее и да завали, защото наистина е сухо, особено в Източна България. Линията Плевен - Пловдив на изток от средата на юли валежите са символични. Засушаването е много голямо, особено в Югоизточна България", коментира той.

Той посъветва да се пести водата: "Там където има активно битово водоснабдяване, водата трябва да се пести, да се вдигнат дори нормите, в които евентуално ако има повече вода, да отива за напояване, а там където язовирите са изградени с цел напояване, водата трябва да се използва с цел напояване".

Проф. Рачев коментира, че днес и утре времето ще бъде много хубаво, а в понеделник следобед ще бъде по-ветровито и облачно, и по-дъждовно. Вторник се очаквали обилни валежи, но те ще бъдат по-малко. "Надявах се тогава да има стопански валежи, над 10-20 литра в Югоизточна България", допълни климатологът.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини