"Компенсациите" на полукмета на Благоевград Румен Томов

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Интригата около  делата на полуотстранения кмет на Благоевград Румен Томов продължава. През април Върховният административен съд го отстрани от длъжност, но "врътките" с обжалванията на това решение продължиха. Беше спряно делото, образувано с искане за обявяване на противокоституционност на разпоредба от приложим по делото закон, касаещ легитимността на мандата на градоначалника до произнасяне на Конституционния съд. До този момент решение по казуса няма, но това отлагане отвърза ръцете на Томов и той продължи да се вихри в общината.

Преди дни стана ясно, че за пореден път кметската управа опитва да „легитимира“ застрояването на парк "Бачиново". 

Темата за скандалния мерак на кмета да угоди на близки до сърцето му строителни  предприемачи беше детайлно разработена още в началото на юни от в. „Банкеръ“. Това стана в публикацията под заглавие „Бетонджии точат зъби за парк "Бачиново".

Пандемията и наложените извънредни мерки очевидно позабавиха нещата, но надвисналата над главата на Томов опасност да се раздели с кметския стол явно го е принудила да се разбърза и да си осигури разрешението с помощта на друга институция.

Това е и причината поради която председателят на общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров за пореден път се опълчи срещу застрояването на огромен терен в "Бачиново". Той е депозирал доста остро писмо пред директора на Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Благоевград - Ангел Георгиев, за когото се говори, че е склонен да пусне багерите на "Универсал Строй Консулт" в парка. Става дума за изграждането на "жилищни сгради за постоянно обитаване, хотелски комплекс с ресторант, спа център, плувен басейн, тенис кортове, надземни и подземни гаражи” (общо 18 декара), ситуирани насред зелените площи.

В писмото си Тодоров напомня на Георгиев, че с решение на местния парламент от месец май е гласуван мораториум за строителство в "Бачиново", "Ловен дом" и на други терени. Председателят на местния парламент е категоричен, че всякакви предприети процедури, засягащи застояването на парка, трябва да бъдат прекратени от  РИОСВ.

А ние уточняваме, че тази идея беше „отсвирена“ и от предишния градоначалник Атанас Камбитов, и от предишния Общински съвет на Благоевград. Най-вероятно заради ангажименти по време на битката за кметския стол през миналата есен, още през пролетта Томов реанимира този проект и подготви за нов живот отхвърления преди години подробен устройствен план.

Поради това не е лошо да припомним историята на този имот. Фирмата, която го притежава, е собственост на строителните предприемачи Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов. Те получават апетитния терен в парк „Бачиново“ в далечната 2006 г. - по изпитаната и модерна за онова време схема на замени, иронизирана като "кон за кокошка".

Тогавашният кмет на общината - тъмночервеният  Лазар Причкапов (първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Благоевград  от 1983 до 1988 г., член на ЦК на БКП - от 1981 г. до 1989 г., изхвърлен от БКП, защото се обявява срещу свалянето на Тодор Живков, кмет на Благоевград между 2002 и 2007 г.) тръгва да решава жилищния проблем на новосъздадения Административен съд - Благоевград, като го настанява в .... сградата на съществуващ търговски център.

Честта на бъде домакин на административния храм на Темида се пада на "Универсал строй консулт" ООД, която предоставя на магистратите един етаж от МОЛ „Възраждане“. Срещу този свой жест фирмата получава 18 "зелени" дка насред паркова зона "Бачиново", върху които има седем тенис корта и една административна сграда. Без да се спираме на  очевидната стъкмистика в оценките на двата имота, не е лошо да споменем и кои точно са участниците в тази  "комбинация". Както и за топлата връзка на строителните бизнесмени с бившата червена номенклатура.

Управителят на „Търговски център Възраждане" ООД - Валери Гюров, е братовчед на БСП-градоначалника Костадин Паскалев, наследил Лазар Причкапов в общината.

Съсобственик в „Търговски център Възраждане" ООД е Мариана Добрева. Освен, че е сестра на втория човек в  БСП - Кирил Добрев, тя дълго време беше дясната ръка на "червения" президент Георги Първанов и за една бройка не стана негова снаха.

Другият съсобственик е Ангел Гераксиев - бизнесмен от Гоце Делчев и бивш председател на Общинския съвет в Благоевград - пак по линия на БСП.

На 28 февруари 2011 г. Общинският съвет приема новия Общ устройствен план на Благоевград. Минава и елегантната "пробойна", обслужваща "нашите хора": ОУП дава възможност за развитие на зоните за отдих и туризъм в местностите "Картала”, “Добро поле”, “Бачиново”, “Бодрост” и “Септемврийче”. За отрицателно време "червеното" ООД успява да се сдобие с всички необходими документи, сред които и становище на Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), че имотът не попада в защитена територия и не се нуждае от ОВОС.

На 22 юни 2011 г. тогавашният кмет Костадин Паскалев издава заповед, с която разрешава изработването на Подробен устройствен план (ПУП), защото 18-те декара се намирали в курортна зона. "Червеното" ООД вади и останалите необходими становища - от пожарната, от  "ВиК" и т.н., с които „бетонират“ безпроблемното бъдеще на разрешителните за строеж.

През октомври 2011 г. обаче мандалото хлопва: БСП губи местните избори, а от покровителите на това „начинание“ вече не зависи нищо.

На 29 януари 2013 г. Общинският експертен съвет по устройство на територията отказва да задвижи процедура за одобрение на подробния устройствен план. А новият по това време кмет Камбитов е категоричен, че такъв ПУП няма да се прави, а в парка няма да има търговски комплекс. Общинският съвет налага и мораториум върху строителството в зелени площи.

Естествено следват купища обжалвания и съдебни разпри, които завършват с указания в полза на "бетонджиите".

Миналата година на хоризонта се появява нова надежда - на кметския стол сяда Томов, който запретва ръкави да реши "проблема". Макар че всичко се е вършило доста "конфиденциално", очевидно все пак е изтекла информация, тъй като на 29 май, по време на редовното заседание на местния парламент, групата на ГЕРБ е поискала преразглеждане на Общия устройствен план с цел опазване на парковете и зелените зони. Колегите им от "Заедно за Благоевград"  пък стигнаха дори до налагане на пълна забрана на строителството в зелените зони и зоните за отдих и спорт - до изработването на нов Общ устройствен план.

Естествено строителното дружество обжалва наложения мораториум пред Върховния касационен съд, но на този етап решение по въпроса няма.

При така стеклите се обстоятелства и за да не останат съвсем на сухо, строителните предприемачи по всяка вероятност ще бъдат „овъзмездени“ от полукмета Томов по друг начин.

В града усилено се говори, че именно  „Универсал строй консулт“ е с най-голям шанс да спечели поръчката за изграждането на подлеза в квартал „Грамада“. Кметът обяви реализиацията й, след като прекрати по  формални причини предишната поръчка за този обект и забави доста  дълго строителството на тази очаквана от гражданите от години пътна връзка.

Според информацията офертата на новите му избраници била с най-ниската цена за изпълнение на строителните дейност – 2.4 млн. лв. без ДДС. След тях - с ценово предложение от 2.486 млн. лв. - се е наредила мощната строителна фирма „Грома холд“. От търга е отстранено ДЗЗД „Благоустройствени строежи - Трейс Груп Холд“.

При повторното й обявяване,  тази обществената поръчка беше остойностена на 2.493 млн. лв. без ДДС. Финансирането й ще бъде по проект „Интегриран градски транспорт на гр. Благоевград” чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. , спечелен при управлението на предишния градоначалник Камбитов.

На този етап  все още не е обявен фаворит. Но скоро ще се разбере  дали предсказанията за завръщането на червената фирма сред изпълнителите на  поръчките за устройството на града ще се окажат верни.

Материалът е взет назаем от banker.bg

Автор: Мариета Велинова

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини