1000 делегати на БСП избират Национален съвет на 50-и юбилеен конгрес

1000 делегати на БСП избират Национален съвет на 50-и юбилеен конгрес

Около 1000 социалисти са делегати и ще изберат днес на 50-ия юбилеен конгрес членовете на Националния съвет на БСП. Форумът започна в 10,00 часа и се провежда в зала № 1 на НДК. Голямата интрига е ще успее ли лидерът Корнелия Нинова да вкара доверени хора в съвета, или вътрешната опозиция ще го превземе и превърне във втори властови център в БСП.

Кандидатите за пленума бяха предложени още на общинските и градски конференции. Но номинации могат да се правят и на самия конгрес. Това става с писмено предложение, подписано от най-малко 50 делегати. Един делегат не може да участва в повече от една подписка.

31 от членовете на Националния съвет са делегирани представители на избирателните райони. Така силните по места излъчват свои хора в Националния съвет. Но уставът забранява повече от два мандата на делегиран представител. Затова мнозина пряко излъчени сега ще трябва да минат през гласуване, ако искат да останат в съвета.

Отделно в Националния съвет има младежка квота, която не може да бъде по-малко от 20% от състава на НС. За нея могат да кандидатстват социалисти до 35 години. На форума ще се направи отчет и на работата на Националния съвет на БСП, на парламентарната група на партията в народното събрание и на евродепутатите на социалистите в Европейския парламент.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини