Банско си партнира с наш колеж и украински университет

Банско си партнира с наш колеж и украински университет
Снимки: Община Банско

Кметът Иван Кадев посрещна в Банско чуждестранните студенти първокурсници от Колежа по туризъм в Благоевград, водени от ректора на учебното заведение - проф. Васил Жечев, и зам.-ректора на украинския университет „Львовский Ставропигион” - г-жа Роксоляна Рацин.
Причината те да гостуват на Банско веднага след пристигането им в България за началото на академичната 2020/2021 година е подписаният през януари договор за сътрудничество между Общината, Колежа по туризъм, Лвовския университет и Гимназията по туризъм за подготовката на кадри за туристическия бранш.

В работната част от срещата в Банско кметът Иван Кадев запозна г-жа Рацин с възможностите и потенциала на Банско да сътрудничи в подготовката на студентите чрез материална база, логистика и практикуване на знанията и уменията им в реална среда. Той подчерта колко важни са високо образованите и добре подготвени кадри за община като Банско, в която туризмът е основен икономически сектор.

Директорът на Гимназията по туризъм „Алеко Константинов” в курорта- Стефка Христова, потвърди ангажиментите на училището да участва в създаването на научно-практически център по планински рекреационен туризъм, ски туризъм и културно-исторически туризъм с учебна база в Банско за провеждане на лекционни и практически занятия на български и чуждестранни студенти. Тя посочи като аргументи капацитета на материалната база и богатите традиции на училището.

Г-жа Рацин определи старта на изпълнение на четиристранния договор като „начало с голямо бъдеще”. Тя разшири диапазона на сътрудничеството с предстоящо установяване на връзки между Община Банско и Украйна чрез председателстваното от нея Българско общество ”Иван Вазов”.
„Най-после, макар и като Център за практическо обучение, Колежът по туризъм се завръща в родния си град Банско”, отбеляза емоционално ректорът на висшето училище проф. Жечев.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини