След 10 дни съдът решава съдбата на кмета Румен Томов

След 10 дни съдът решава съдбата на кмета Румен Томов
Румен Томов, снимка:БГНЕС

Конституционният съд ще заседава по казуса с благоевградския кмет Румен Томов на 24 септември. Заседанието ще започне в 10.00 часа. На него ще се разгледа искането на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (обн., ДВ, бр. 77 от 17.09.1991 г., последно изм., бр. 79 от  08.10.2019 г.). Делото е за решаване по същество.

В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат на местните избори миналата година Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както председателя на ОбС-Благоевград, така и ОИК-Благоевград в указания срок до 04.12.2019 г. Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето поведение с тях.

Припомняме, че делото във ВАС беше образувано по касационна жалба на кмета на община Благоевград срещу решение от 21.05.2020 г. на Административен съд-Благоевград, с което бе отхвърлена жалбата му срещу решението на Общинската избирателна комисия-Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет. Делото във ВАС ще бъде възобновено след приключване на Конституционно дело № 5/2020 г.

До казуса с Румен Томов се стигна, след като бившият кмет на Благоевград - Атанас Камбитов, подаде сигнал до ОИК, че настоящият управник не е заличил участието си в своя фирма в задължителния едномесечн срок от встъпването му в длъжност.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини