Две нови църкви ще има Благоевград - до пазара и в бившата казарма

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Не една, а две нови църкви ще има Благоевград. Това е договорено след поредица от срещи на председателя на Общинския съвет - Андон Тодоров, и на съветници, с Неврокопския митрополит Серафим, стана ясно днес на пресконференция на шефа на местния парламент. В нея участваха и съветниците Кирил Ваклинов и Евгени Бибов.

„Вече никой не може да си позволи да обвинява Общинския съвет, че не помага за решаването на казуса с построяването на нова църква в нашия град. Всички съветници сме консолидирани около идеята да има нов православен храм на мястото, което преди години бе благословено от някогашния владика Натанаил, който направи там първа копка – до открития пазар за плодове и зеленчуци”, заяви Андон Тодоров.

Евгени Бибов уточни, че сградата на храма се предвижда да бъде не по-голяма от 500 квадратни метра. Край нея ще има зелени площи, ще се запази сегашният паркинг, както и пазарът на производителите на зарзават. „Целта е хем да имаме църква, хем да имаме пазар. Това означава сегашното предложение на Общинска администрация, което е за 1800 квадратни метра терен, да се преработи, защото църквата с прилежащите площи няма как да е на повече от един декар, за да не се закрие тържището”, каза съветникът Бибов.

С Неврокопския митрополит Серафим е обсъдена и одобрена идеята за още един храм, който да бъде в района на бившата казарма. Все още има процедури по преотреждането на терена и за промяна на предназначението на земята. Община Благоевград трябва спешно да извърви тези стъпки, за да не загуби имота, който й е предоставен от Министерството на отбраната. Предвижда се да бъдат осигурени 7-8 декара за строителството на църква в бившата казарма.     

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини