Гърция отвори за превозвачи ГКПП-Илинден-Ексохи

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

От полунощ на 7 септември вече е възстановено преминаването на тежкотоварни автомобили през ГКПП „Илинден-Ексохи“. Няма да бъдат необходими PCR- тестове, но ще се изисква QR-код, получен след регистрация, която трябва да е направена най-късно 24 часа преди пътуването. Решението за отваряне на границата се отнася само за превозвачи и не засяга туристи.

В същото време броят на заразените в южната ни съседка продължава да расте. 144 нови случая на коронавирус бяха открити в Гърция през последното денонощие. Още четири смъртни случая увеличиха броя на загиналите в страната до 284 души. След резкия скок инфектираните с КОВИД-19 в страната се удвоиха само за един месец – като през август те скочиха от 5000 на 10 000, а в момента са вече вече повече от 11 500 души. 20% са свързани с пътувания в чужбина, а 43 на сто са свързани с клъстъри.

Епидемиолозите в Гърция предупредиха, че очакват през септември увеличаване на броя на заразените с коронавируса. Властите удължиха до 15-и септември строгите мерки за влизане в страната с отрицателен тест за коронавирус. Строго се следи за спазване на ограниченията на цялата територия на Гърция. Проверките за спазване на противоепидемичните мерки са навсякъде. Стотици са глобените на ден със 150 евро за липса на предпазна маска.

Министърът на здравеопазването съобщи, че дневно се вземат по 17 хиляди проби в районите с повишена заразяемост и по границите. Дори на единствената сухопътна отворена денонощно граница „Кулата-Промахон“ тестват и туристи с документи за отрицателен резултат. На летища и пристанища проверките обхващат хиляди пристигащи в страната. Основните огнища на заразата в последните дни са домовете за възрастни хора, масовите семейни тържества, както и бежанските лагери.

Пунктът Илинден-Ексохи бе затворен от 22 юли заради пандемията от коронавирус. След серия протести на българските превозвачи от Неврокопско и разговори между премиерите на България и Гърция, бе взето решение бариерите да бъдат вдигнати за камионите. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини