Румен Томов не спази думата си да върне лъвчетата в Благоевград, зоопаркът остава с неясна съдба

Румен Томов, снимка: Община Благоевград
Румен Томов, снимка: Община Благоевград

Неизпълненото обещание на кмета Румен Томов да върне двете лъвчета в зоопарка предизвика недоволството на стотици благоевградчани в социалните мрежи. Днес стана ясно, че Симба и Бамби ще останат в зоологическата градина във Варна и няма да радват местните деца. Това е далеч от дадената дума на градоначалника да подобри условията в парка за животни на Благоевград и да върне двете новородени лъвчета, които бяха настанени временно в частна клиника в столицата, след като тук бяха на косъм от смъртта заради безхаберието от страна на ръководството на местния зоопарк. 

Съдбата на Симба и Бамби развълнува всички благоевградчани, а кметът Томов побърза да даде обещания за кардинално решаване на проблема с бедстващите животни и да разшири клетката на лъвовете. 

Днес обаче се разбра, че това ще бъде поредното неизпълнено обещание на градоначалника. Лъвчетата, незнайно как и защо, остават във варненския зоопарк, а намеренията за ремонт на зоологическата градина в Благоевград, подобряване условията там и разширяване на клетката на лъвовете, засега са само празни думи. 

От Фондация "Четири лапи" коментираха, че общинското ръководство реално не е потърсило помощта им за решаване проблема с бедстващите животни в благоевградския зоопарк. Първоначално кметът Румен Томов заявил желание да ползва експертното съдействие на "Четири лапи", но след това се е скрил и е отказал среща с представители на сдружението. Анкета във фейсбук показа, че благоевградчани обичат зоологическата си градина и са готови дори да плащат за вход, за да се запази зоопаркът. Ясно е само едно - че апетитите от частни инвеститори към терена в тази част на Благоевград стават все по-големи. Най-вероятно местната влас изобщо няма намерение да решава ситуацията със зоопарка, а на кмета Румен Томов ще му остане само снимката със Симба и Бамби.

Днес от Обществения съвет в Благоевград, председателстван от Люси Манова, разпространиха гневно писмо до кмета Румен Томов по повод пълното бездействие по този повод, което публикуваме без редакция:

Г-н Томов, явно мълчахме прекалено дълго предвид нарастващото напрежение, бездействие и грешни действия от страна на Община Благоевград.
Поредният казус който вълнува обществото е Зоопарк-Благоевград и съдбата на малките лъвчета родени в него. С тъга научаваме от медиите, че малките обитатели на които трябва да се радваме са предоставени на друг зоопарк. Оставаме с впечатлението, че вместо да се предприемат действия по реновирането и запазването на това богатство се цели закриване и предоставянето на терен за поредната строителна площадка!
Г-н Томов, Зоопарка в комбинация с Розариума може да се превърне в страхотен парк. Да, разбираме че общината е в затруднено положение и че отнема време, но не виждаме да се предприемат елементарни стъпки за запазване на парковата среда в града. Има достатъчно проекти по които може да се кандидатства за да се превърне терена в спасителен и образователен център, място за отдих на жителите и гостите на града ни.
От разпространена анкета, стана ясно че жителите са готови да подкрепят финансово чрез заплащането на такса вход, реконструкцията на Зоопарка и създаването на по-добра среда за отдих.
Г-н Томов, в тази връзка Обществен съвет-Благоевград настоява за незабавни действия от страна на Община Благоевград, а именно:
1.Незабавна смяна на директор, управител и персонал.
2. Пълна ревизия на постъпилите и изразходвани средства.
3.Публична яснота от хода на ревизията, както и обявяване на бюджета с който разполага Зоопарка.
4. Спешен ремонт на оградните съоръжения и осветлението.
5. Поставяне на допълнителни камери за видеонаблюдение.
6. Публичност и обявяване на мерките предприети за запазването на зоопарка /план за справяне/
7. Съставяне на ПУП, определящ за паркови зоните Зоопарк, Розариум и Ловен дом.
Относно съдбата на малките лъвчета, настояваме те да се върнат в нашия Зоопарк! Отново от медиите преди няколко месеца разбрахме, че има осиновител за тях.
Г-н Томов, сключен ли е официален договор с осиновителя и ясни ли са условията, при които осиновителя ще поеме тяхната издръжка, както и срокът за който е ангажиран? Ако не, незабавно да бъде изготвен такъв!
През годините в Обществен съвет-Благоевград сме се борили и сме инициирали благотворителни акции по запазването на Зоопарк-Благоевград. Готови сме да отговорим на всички ваши въпроси свързани с казуса.
Очакваме незабавна реакция от ваша страна, както и отговори на поставените от нас въпроси!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини