Гоце Делчев се поклони пред подвига на илинденци

Снимки: Община Гоце Делчев
Снимки: Община Гоце Делчев

117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха днес в село Попови ливади жители и гости на община Гоце Делчев. Тази година заради усложнената епидемична обстановка в страната, свързана с коронавируса, не бе организиран традиционният събор. Годишнината бе почетена с възпоменание пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади. В него участва ръководството на община Гоце Делчев, българският представител в Европейския парламент - Атанас Джамбазки, народният представител Стоян Божинов, кметът на община Сандански - Атанас Стоянов, общински съветници от Гоце Делчев, представители на политически партии, институции и много граждани.

В своето слово кметът Владимир Москов подчерта голямото историческо значение на въстанието и колко важна е саможертвата на всички знайни и незнайни герои, дали живота си, за да я има днес свободна България.
В Илинденско – Преображенското въстание от 1903 г. вземат участие и местните дейци на ВМОРО: Борис Сарафов от с. Либяхово, Стоян Мълчанков от с. Скребатно, Васил Пасков от с. Осиково, Иван Попов от с. Ляски, Атанас Тешовски от с. Тешово, Екатерина Арнаудова от с. Либяхово.
Илинденско-Преображенското въстание представлява венецът на българското националноосвободително и обединително движение. То показва решимостта за свобода на населението от Охрид до Одрин, което с традиционни и нови средства продължава да мечтае и работи за своята свобода, да следва девиза на въстанието: „Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот!“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини