Уличните кучета на дневен ред в ОбС - ще има ли решение, или това е поредната говорилня?

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Общинските съветници направиха първа крачка към приемане на план за справяне с безстопанствените кучета в Благоевград. Съветниците от Партия на зелените днес представиха своя Наредба за ограничаване популацията на животните, която ще бъде обсъдена още един път в комисиите на местния парламент, преди да бъде подложена на гласуване.

Общинският съветник от БСП – Гергана Янчева, обърна внимание на днешната сесия, че проектонаредбата не би имала правна стойност, тъй като Законът за защита на животните делегира правомощия за ограничаване популацията на кучетата на държавата.

„Досега всяка община имаше своя наредба за справяне с този проблем. Според новите разпоредби Министерски съвет приема национална програма, която се изпълнява от Министерството на земеделието, а общинските съвети по места приемат единствено правилник за изпълнение на въпросната национална програма“, коментира Янчева.

Съветникът Калоян Ханджийски пък направи забележка, че наредбата, изготвена от съветниците на Партия на зелените, е преписана дословно от наредба, която се прилага в Дупница.

Председателят на Общинския съвет и вносител на предложението – Андон Тодоров, не отрече, че са взаимствали документа от Дупница, но увери, че в съседната община вече успешно се справят с популацията на безстопанствените песове.

„Четвърти мандат съм съветник и знам, че всеки общински съвет досега е приемал подобни документи, но практиката показва, че след всяка приета от общинския съвет наредба уличните кучета в Благоевград се увеличават“, призна д-р Владимир Таковски и допълни, че не бива този път темата за справяне с проблема с уличните песове да се превръща в поредната говорилня.

„Кой ще изпълнява поредната наредба? Как ще гарантираме, че ще има реален резултат. Преди години отпуснахме маса пари за изграждане на приют за животните, но виждаме, че броят на животните по улиците на града се увеличава“, подчерта Таковски.

В крайна сметка местният парламент гласува новата Наредба да бъде обсъдена и прецизирана още един път в комисиите и след това да бъде подложена на гласуване.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини