Книга разкрива тайните на традициите в село Брежани

Книга разкрива тайните на традициите в село Брежани

Книгата „Стародавни и живи“, посветена на традициите в симитлийското село Брежани, ще бъде представена на 28 юли в Регионалния исторически музей в Благоевград. Авторите Румяна Попова и Снежана Стоименова ще разкрият подробности и интересни детайли в своята творба в 16,30 часа.

С това събитие ще приключи изпълнението на проекта „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“ към програмата „ Културно наследство“ на Националния фонд „Култура“. Партньори на сдружението са Регионален исторически музей и Окръжна библиотека-Благоевград. Теренно са проучени и  обследвани стари обичаи, направени са възстановки на 7 автентични обреда от региона на Брежани: Бъдни вечер, Сурва, Слуга, Сирни Заговезни, Благовец, Предой и Брежанската сватба.

За целите на проекта се обучиха млади хора, които направиха теренни проучвания за обследваните традиции, създаде се интернет страница, в изпълнеинето на проекта се привлякоха професионални изпълнители, артисти, фотографи, местни творци и самодейци и други.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини