Съдят бивш клисар в църквата на Беласица за кражба на пари

Съдят бивш клисар в църквата на Беласица за кражба на пари

Районна прокуратура-Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т. А., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление. 68-годишният мъж допреди няколко години работел като клисар в православен храм „Св. Пророк Илия“ в петричкото село Беласица. Пенсионерът живеел в къща, намираща се в съседство с църквата. След напускане на службата мъжът не върнал единия от ключовете от входната врата на храма.

В края на деня на 1 декември миналата година свещеникът констатирал, че в чекмеджето на дървения шкаф в църквата били оставени двеста лева – приход от продажба на свещи и дарения. Той заключил входната врата и напуснал.

В късните часове същия ден свещенослужителят включил приложението на мобилния си телефон, което използвал за видеонаблюдение на храма. В сградата имало шест камери, монтирани на различни места, включително и на входа. Божият служител видял човек с качулка на главата да се качва по стълбите към черквата. Учуден от толкова късен посетител в православния храм, свещеникът веднага отишъл да провери на място. Не намерил никого – нито в църквата, нито около нея. Уверил се, че входната врата е заключена.

При повторно преглеждане на видеозаписа му направило впечатление, че въпросното лице отключило вратата, за да влезе в храма и на излизане я заключило. Свещеникът проверил чекмеджето, в което се съхранявали парите и установил липсата им. Той веднага подал сигнал на телефон за спешни повиквания 112.

По случая е започнало досъдебно производство, като в резултат на проведените действия по разследването авторът на престъпното деяние е бил разкрит. Оказало се, че това е бившият клисар.

Подсъдимият признал на полицаите, че влизал в храма и посочил мястото, където укрил ключа – в бивш комплекс „Рай“. Пред разследващите той е отрекъл да е взимал пари оттам и твърдял, че посетил църквата, за да се помоли. Предстои делото да продължи в съда.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини