Нощните заведения ще убеждават здравния министър да ги отвори пак

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в Българи са провели среща с министъра на здравеопазването, на която са поставили своите искания, които са от неговата компетентност. Припомняме, че Кирил Ананиев подписа заповед, с която забрани работата на закрито на дискотеки, пиано барове, нощни клубове и други, а на открито дейността им е ограничена до 50%. Причината е нарастващият брой новозаразени с Covid-19 v България, пише economic.bg.

Радостно е, че между бранша ни и държавата продължава да има диалог и ние вярваме, че заедно ще достигнем до най-добрите решения за овладяване на здравната криза, икономиката и интересите на нощния развлекателен сектор, в които работят и плащат данъци и осигуровки хиляди български граждани, се казва в позицията на заведенията.

Там се посочва още, че в момента експертите им проучват активно международните практики и изготвят стандарт за работа на нощните заведения, който имаме ангажимент да предложим на правителството. „За момента няма как да съобщим повече подробности, но се надяваме, че заедно с държавата ще доведем и това начинание до успешен край“, се посочва още в писмото до медиите.

Според асоциациите нощният развлекателен бранш се нуждае от бърза и адекватна подкрепа, „като очакваме разговорите ни с правителството да продължат и през следващата седмица до постигането на конкретен резултат, който да обявим публично“.

Според тях развлекателният сектор не е най-рисков от гледна точка на заразяването с коронавирус.

„С оглед масовите събития от последните два дни, у нас се затвърждава убеждението, че не развлекателният сектор е най-рисков. Към нас валят десетки въпроси, на които не знаем отговора. Като например колко са заразени в нощните заведения и колко от тях са в болница или починали? А колко са в множество други рискови сфери, които от уважение към труда на работещите в тях не бихме желали да споменаваме поименно? Или колко заразени сезонни работници са се върнали от гурбет в претъпканите самолети от Европа и каква част от клъстерите са пламнали от тях?“, пише в позицията.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини