Благоевград с втори протест днес брани българската природа

Благоевград с втори протест днес брани българската природа

Днес в Благоевград отново се организира протест срещу продължаващото застрояване на Българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието.

Протестът ще се проведе в 18.30 часа на площад „България” и е част от национални протестни действия, които ще се проведат в 15 български града.

Исканията на протестиращите е да не се приемат предложения в законопроекта и промените в Закона за биоразнообразието, които ще обезмислят екологичната мрежа Натура 2000 в България, както и да се спре незаконото застрояване на Българското Черноморие.

Въпреки че след предходния протест управляващите заявиха, че ще преразгледат предложените промени в закона и голяма част от тях ще отпаднат в последсвие се отказаха от това си становище.

Предложенията за промени в Закона за биологичното разнообразие ще доведат до административен и териториален хаус в управлението на мрежата НАТУРА 2000 и негативните резултати ще са най-малко следните:

  • още 4 години да не могат да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма определени цели, всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.
  • още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.
  • ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.
  • ще се разпилее ценен административен капацитет, опит и знания, вече натрупани в дирекциите на националните и природни паркове, които няма да се използват за управление на защитените зони.

И всичко това се прави само няколко седмици след като Европейската комисия одобри Европейската стратегия за биологичното разнообразие, един от основните акценти в която е именно подбравяне на управлението и обхвата на НАТУРА 2000!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини