71% по-евтина минерална вода за бизнеса в Гърмен

71% по-евтина минерална вода за бизнеса в Гърмен
Снимка: Община Гърмен, архив

Повече от три пъти по-евтино ще плащат за ползването на минералната вода хотелиерите и ресторантьорите  в община Гърмен. Това решение бе взето на последната сесия на местния парламент, която се проведе миналия петък. Съветниците гласуваха за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. До момента бизнесът плащаше по 1,20 лева за ползването на един кубик минерална вода. Занапред тази такса ще е 35 стотинки за кубик, което прави намаление от 71%.

„Туристическият бранш понесе най-големи зауби по време на извънредното положение. Ще трубва доста време отново да заработи на пълни обороти. Направихме справка и установихме, че в други общини цената за ползването на минерална вода е по 35-40 стотинки за кубик. Надяваме се, че с това решение ще помогнем на туристическия сектор”, коментира кметът на община Гърмен – Феим Иса.

Съветници предложиха на сесията да се гласува и освобождаване на хотелиерите и ресторантьорите от плащането на всякакви данъци и такса смет за двата месеца на извънредното положение. То обаче не бе прието. Мотивът на останалите им колеги бе, че много представители на туристическия бранш са направили ремонти на базите си през това време и на практика е извършвана дейност по сметосъбиране и сметоизвозване от техните обекти. Друг аргумент за отхвърлянето на предложението бе, че много от обикновените хора са останали без работа и за тях също е трудно да си плащат данъците. Затова няма да е справедливо да се освободи само бизнесът от налози. А и общинската хазна се нуждае от постъпления, тъй като са направени и много непредвидени разходи в борбата срещу разпространението на коронавируса.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини