Хора с увреждания ще работят в Цветна оранжерия в Гоце Делчев

Снмики: Община Гоце Делчев
Снмики: Община Гоце Делчев

Днес в двора на социалното предприятие „Цветен град“ в град Гоце Делчев се проведе пресконференция за официалното откриване на изградената оранжерия по проект „Подкрепа на социалните предприятия и насърчаване на заетостта“, финансиран с договор за безвъзмездна финансова помощ №B2.9c.01от 27.07.2017 г. по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V- А Гърция – България 2014 – 2020 г.

 На събитието присъстваха Владимир Москов – кмет на община Гоце Делчев, народният представител Богдан Боцев, председателят на Общинския съвет Димитър Балтаджиев и общински съветници, представители на изпълнителите на строежа, директори на училища и детски градини, екипът за изпълнение на проекта, Емилия Траханарова - управител на социалното предприятие „Цветен град“, граждани и гости на града.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи църковен водосвет за здраве и благоденствие.

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов отправи приветствие и специални благодарности към екипа на общината, разработил и защитил европейския проект и към фирмата, извършила строителните дейности, като подчерта, че това е много важна стъпка за града и региона, даваща възможност за трудова заетост и придобиване на нови професионални умения за хора от уязвимите групи. Кметът Москов подчерта, че освен за зацветяване на обществените площи в града и селата на общината, оранжерията има капацитет да предлага цветя за лично ползване и за нуждите на фирми и граждани от региона. Благодарение на социалното предприятие „Цветен град“, град Гоце Делчев и селата в общината ще станат по-цветни и красиви.

Приветствие към гостите отправи и Емилия Траханарова, директор на социалното предприятие, която също изказа своите благодарности за модерната придобивка. Тя акцентира върху модерните възможности, които са предвидени в рамките на оранжерията и изрази увереност в посока успешно реализиране на социалното предприятие.

Новата придобивка бе официално открита с прерязване на лента от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, народния представител Богдан Боцев и председателя на Общинския съвет Димитър Балтаджиев. След церемонията, присъстващите имаха възможност да разгледат новата оранжерия.  

Основната дейност на предприятието ще бъде засаждане на семена и резници, отглеждането на цветя и листнодекоративни растения и реализиране на произведените цветя и храсти във вече изградената по проекта стъклена оранжерия и разсадник с покрит парник и открити лехи, които ще се използват за сезонно зацветяване на обществени площи в общината, алеи и терени за обществено ползване, междублокови пространства, детски и спортни площадки, дворни пространства на общински здравни и социални заведения в гр. Гоце Делчев.

Площта на оранжерията е 383 м2 като ефективната производствена площ е 279 м2. В допълнение има 6 покрити парници, с площ 17 м2 всеки и 2 открити лехи, всяка с площ 18 м2. Изградената оранжерия е технологична, с автоматизирано управление на температура, влажност, напояване, засенчване. Тези оптимални условия предоставят потенциална възможност за отглеждане на по-скъпи цветя и растения за офиси и площи на бизнеса. 

В оранжерията са наети на работа хора от уязвимите социални групи, на които им се  дава шанс и подкрепа за трудова заетост, професионално обучение и придобиване на допълнителни социални умения.Общинското социално предприятие „Цветен град" предоставя възможности за защитена заетост на лица, напускащи специализирани институции, както и трудова реализация на хора с увреждания на територията на Община Гоце Делчев, като иновативна форма на социална услуга за създаване на подкрепяща среда за активно социално включване. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини