Цакане по оста: Общинските дружества разпределили данък дивидент под натиск

Андон Тодоров
Андон Тодоров

Общинските търговски дружества в Благоевград са разпределили данък дивидент, без да има решение на Общинския съвет. Това се е случило под натиск. Нарушена нормативната процедура печалбата да се разпредели, след като на сесия се гласуват финансовите им отчети, коментира на пресконференция председателят на местния парламент - Андон Тодоров.

Той заяви, че кметската администрация действа на инат и разкритикува този модел на поведение, защото, според него, всяка една препирня между институциите работи срещу интересите на хората в града.

Тодоров аргументира думите си с още един пример. Отделът на Общинския съвет по отношение на брой сътрудници е оголен, тъй като една от трите служителки е в майчинство, друга пък е в отпуск, а обемът от работа нараства. Още на 19 май е докладвано на кмета Румен Томов, че трябва спешно да се назначи нов човек на овакантенто място, но до днес няма отговор.

"Разбирам, че бавното действие е в характера на кметската администрация, но виждам и голяма доза инат. Личи си, че някой иска да спъва работата на Общинскeя съвет и това не ми харесва", подчерта председателят на местния парламент. Той заподозря, че работата му се саботира заради честите му критики към кметската управа.

"Колко хора се назначават за три дни в общинската администрация, а сега караме на инат. Защото едно е да имаш политически сблъсък, друго е да си кажеш мнението. Общинският съвет е институция, аз като председател трябва да направя пресконференция, да отговарям на въпроси и да казвам какво се случва, ние сме коректив на местното управление. И какво излиза - когато си казвам мнението, се започва цакане по оста. Сигурен съм, че последният случай е пример за тенденциозно поведение", коментира Андон Тодоров.

Отчетите на общинските дружества ще бъдат разгледани в петък. Ще бъде направена промяна, която ще задължи управителите да бъдат избирани с конкурс и след приет бизнес план. Това би трябвало да оптимизира работата на фирмите и да ги стабилизира финансово.

Общинският съвет възобновява срещите си с граждани. На 23 юни от 18,00 часа ще бъде проведена изнесена приемна в благоевградското село Изгрев. Такива срещи ще има във всички населени места в общината, както и в кварталите на областния център.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини