ЮЗДП засади 1 287 000 фиданки върху терени, пострадали от пожари, болести и вредители

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП

Приключи пролетното залесяване и в най-високите горски територии на Югозападното държавно предприятие, разположени на над 1400 метра надморска височина. Нови 2 106 декара са засадени в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. В най-южните поделения на предприятието, по поречията на реките Струма и Места, са извършени основно противоерозионни залесявания на близо 700 дка, както и попълване на 1, 2 и 3-годишни горски култури върху 633 дка.

И през 2020 г. приоритет са залесяванията, насочени към възстановяване на горски площи, пострадали от пожари, болести и вредители, както и на невъзобновени по естествен начин през последните три години.

Общо 1 287 800 семенищни фиданки и 15 796 тополови фиданки са използвани за пролетното залесяване и за попълване на новосъздадените горски култури на площ от 1727 декара. Предимство се дава на местните широколистни видове - дъб, бук, явор, липа, горскоплодни, които са и медоносни, а от иглолистните – бял бор, черен бор и смърч. На силно ерозирани и бедни терени, извън зони от мрежата Натура 2000, е използвана бяла акация за подпомагане на пчеларския сектор.

По-големи залесявания се извършени в териториалните поделения: Кресна-397 дка, Рилски манастир – 184 дка, Кюстендил – 150 дка, Невестино – 134 дка, както и в Осогово, Дупница и София.

Над 4,5 милиона лева са предвидени в инвестиционната програма на предприятието за тези основни дейности в горите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини