Гърция очаква туристите на 1 юли, но хотелиерите прогнозират мрачен сезон

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Гърция се надява да посрещне туристите от юли, но хотелиерите очакват мрачен сезон, опасявайки се, че пандемията от коронавирус ще държи посетителите далеч и плажовете ще останат празни, пише Ройтерс, цитиран от Economic.bg.

Туризмът е основен доход за Гърция. Тя привлече 34 милиона посетители миналата година, което донесе 18 милиарда евро (19,52 милиарда долара) приходи, около 10-12% от икономическата продукция, и осигури заетост на около една пета от работната сила.

„Туризмът е изправен пред най-голямата криза на нашето поколение“, заяви президентът на хотелската асоциация на Корфу Хараламбос Вулгарис, собственик на два курорта на гръцкия остров в Йонийско море.

Дълги участъци от плажа, някои осеяни с редици чадъри, лежат празни на Корфу, а хотелиерите като Вулгариi се чудят дали ще отворят вратите си това лято. Очаква се мерките срещу разпространението на коронавируса, въведени в страната на 23 март, да вземат своето. Гърция сега се опитва да спаси това, което е останало от сезона.

Пътническият трафик е спаднал с цели 90% за фериботите, според Асоциацията на пътническото корабоплаване през март, и с 59% процента за вътрешни и международни полети през март, според органа за гражданска авиация.

„Ще имаме много ниски нива на заетост. Не знаем дали нашите хотели ще отворят и кога, така че в момента сме на ръба на много тежки времена “, казва Вулгарис.

Харис Теохарис, министърът на туризма на Гърция, казва, че планът е да се посрещнат туристи през юли. Правителството ще започне постепенно да облекчава мерките за изолация ота 4 май, а хотелите, работещи през цялата година, ще могат да отворят на 1 юни. 

„Този сезон няма да е като другите години, бих бил глупав да вярвам, че това може да е така. Въпреки това има много неща, които можем да направим, за да отворим отново туристическата икономика “, каза той.

Южната ни съседка до момента е регистрирала 2566 случая на COVID-19 и 138 смъртни случая.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини