Съдят мъж за измами с продажби на ортопедични матраци в Марикостиново

Съдят мъж за измами с продажби на ортопедични матраци в Марикостиново

Районна прокуратура – Петрич е внесла в съда обвинителен акт срещу 40-годишния К. Н. за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК. Мъжът е осъждан за измама, с влязла в сила присъда през юли 2019 г. Той бил едноличен собственик и управител на търговско дружество, което след 2010 г. нямало регистрирани трудови договори на работници или други служители. Освен това, при извършване на престъпните си деяния използвал название и на друга фирма, чийто собственик бил починал.

Въпреки това, през 2018 г. К.Н. решил да обходи санаториумите в страната и да презентира „произвежданите“ от неговата фирма ортопедични матраци - електромагнитни, масажиращи с дистанционно управление. По този начин той целял да въвежда в заблуждение лекуващите се в здравните заведения, като им продава тези стоки, ведно с подаръци към тях и доставка на изгодни цени. Крайният резултат от това за него било материално облагодетелстване.

На 13.09.2018 г. К.Н. пристигнал в с. Марикостиново, община Петрич. Посетил местен хотел, където договорил ползване на конферентна зала за презентация на два матрака. Междувременно негов познат отишъл в специализираната болница за рехабилитация в селото, където раздал покани и диплянки за предстоящото събитие.

На присъствалите на него пациенти обвиняемият се представил като управител и собственик на дружество от гр. София. Заявил, че рекламираните от него ортопедични матраци с масажори и други продукти се произвеждат от неговата фирма и се продават в техен магазин в столицата. Предложил изгодни цени, отстъпки и седем подаръка към всяка покупка. За сумата от 880 лева се продавал матрак със седем подаръка - ортопедична възглавница за нехъркане заедно с калъфка за нея, юрган от мериносова вълна, комплект чаршафи, магнитен колан, сокоизстисквачка и магнитни стелки – комплект.

След събитието двама от гостите изразили желание да направят поръчки, съответно за 1600 лева и 880 лева. Тъй като не разполагали с пари в брой, били превозени до гр. Петрич. След като изтеглили пари от банковите си сметки, купувачите били отново върнати в хотела, където предали парите на обвиняемия Н. За по-голяма убедителност той съставил договор за индивидуална поръчка и го подписал.

На 17.10.2018 г., отново в с. Марикостиново, същата измамна схема била повторена от К.Н., като в допълнение той се представил по време на презентацията и като кинезитерапевт. Гаранцията на матраците била 15 години и при повреда „производителят“ обещавал получаването на нов такъв, тъй като старият не подлежал на ремонт. След събитието били сключени три договора за поръчка с предмет – матраци, възглавници, завивки, спално бельо, препарат за почистване. От тях обвиняемият реализирал материална облага в общ размер на 2 450 лева.

В уговорения срок матраците с подаръците не били доставени на закупилите ги хора. По време на телефонни разговори, К.Н. обещавал изпълнението на поръчките, а впоследствие спирал да отговаря на обаждания. Пострадалите от действията му подали жалби в съответните районни отделения на полицията и прокуратурите.

Общият размер на причинената от обвиняемия Н. имотна вреда е 4930 лева. Предстои поредното за него наказателно производство да продължи в съда.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини