На Светла събота не се работи, почитаме Йоан Кръстител

На Светла събота не се работи, почитаме Йоан Кръстител

Светла събота е шестият ден от Светлата седмица след Възкресението Христово. Тези дни са свързани с просветлението и надеждата за вечен живот, които им носи Исус Христос. Светла събота се нарича още празна заради забраната да се работи каквото и да е работа, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение. Днес жените не трябва да мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите. Те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.

На Светла събота православната църква почита свети Йоан - последният старозаветен пророк, наречен Предтеча и Кръстител. Според Евангелието той предсказва идването на месията – на Христос, а след това го кръщава във водите на река Йордан. Той оставя завет към еврейския народ: "Покайте се, защото се приближи Царството Небесно" (Мат. 3:2). Този завет се отнася до всички човеци, защото означава да се покаем за греховете си, да изобличаваме греховете на другите, включително и на управляващите.

Седмицата завършва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото възкресение. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини