Хижа „Яворов” не приема туристи, само закъсали планинари нощуват в нея

Снимка: Радко Божинов-фейсбук
Снимка: Радко Божинов-фейсбук

Хижа „Яворов” отказа десетки резервации за великденските празници. На практика стаите за нощувка са затворени, макар че има дежурен персонал. Единственото изключение е за планинари, които са правили тежък преход в Пирин планина и са замръкнали в гората. „Само такива хора приемаме да нощуват в хижата, като се спазват всички изисквания, свързани с разпространението на коронавируса. Не можем да ги изгоним, тъй като са уморени, а до Разлог има още над 2 часа път. Няма как да поставим живота им на риск и да ги изгоним. Но това са единични случаи. 4-5 човека са пренощували тук за последния месец. Гости в хижата не приемаме”, заяви Радко Божинов, секретар на Туристическо дружество „Пирин” в Разлог. За великденските празници се обаждали хора от цялата страна, но на всички е отказано да почиват в хижата, край която има 70-сантиметрова снежна покривка. „Вече имаме ратрак за обработка на пътищата. Ще използваме това време, за да направим ремонт на мръсния канал. Дано скоро дойдат по-добри дни”, сподели Божинов.

През последните години туристите в хижа „Яворов” се увеличават. През летните месеци почти няма свободни места в базата, която е обновена и се поддържа от община Разлог и Туристическо дружество „Пирин”. Гостите ги привличат красивата природа, чистият въздух, добрата и комфортна хижа. Ремонтирани бяха няколко стаи, за да с осигури по-качествен отдих за планинарите. Идват не само българи, но и доста чужденци – гърци, руснаци, чехи, англичани.

В околностите й има множество планински забележителности, тя е популярна начална точка в маршрута за обхождане на билото на северния пирински дял. Хижата целогодишно предлага на своите гости уютна обстановка и  неповторима гледка  към скалния феномен „Стъпалата” (Събиците). През 1929 г. Туристическо дружество ,,Пирин’’ започва инициативата за построяване на хижа в местността Суходолски поляни. Първата копка е направена на 12.08.1932 г., открита е на 6 август 1933 г. При освещаването на хижата се обявява, че тя ще носи името на поета Пейо Крачолов Яворов, който е минавал по тези места като четник.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини