20 скупчени микрофона пред мъже в костюми в Благоевград. Нарушена ли е социалната дистанция или да?

Снимка: Ливия Нинова
Снимка: Ливия Нинова

Вчера президентът Румен Радев гостува в Благоевград, за да присъства на заседанието на Общинския кризисен щаб. След това държавният глава, придружен от кмета Румен Томов, и от всички представители на щаба, излезе пред сградата на Общината, за да направи изявление пред медиите. Охраната от НСО не позволи на репортерите да се доближат прекалено до президента и се наложи да правим записите от разстояние.

Правилно. В условия на извънредно положение и при въведени строги ограничения за социална дистанция – съвсем нормално е да пазим президента. Но и себе си, а това не се случи.

Скупчени един до друг, глава до глава, микрофон до микрофон, над 20 журналисти и видеооператори се наблъскаха като сардели в кутия, за да направят своите записи.

И на никой не му направи впечатление, че това е твърде опасно. И че медиите са принудени да нарушат ограничителните мерки, за да си свършат своята работа. И че те спокойно могат да си изкарат по някой акт за 5000 лева от полицията, която щеше да бъде в правото си да състави актовете.

И всичко това се случи пред очите на домакините на въпросното  събитие – Община Благоевград и кметът Румен Томов, които показаха, че за тях журналистите не са важни. Никой, нито за миг, не демонстрира загриженост за това, че репортерите са скупчени глава до глава и по този начин освен че рискуват здравето си, нарушават забраната за събиране на повече от двама човека на едно място.

Можеше ли общинското ръководство да не допуска това? Можеше, при това много лесно, ако го беше грижа за медиите, които иначе предварително получиха официално прессъобщение от общинския пресцентър за визитата на президента Румен Радев и покана да присъстват на събитието, за да го отразят.

Заседанието на Общинския кризисен щаб се проведе в зала „22 септември“ – достатъчно голяма и просторна, така че да се спази изискването за отстояние един от друг. Снабдена с добра озвучителна уредба, така че всеки да чува какво говори другия. Снабдена със санитарен възел, така че всеки да може да си измие ръцете.

След края на заседанието преспокойно домакинът можеше да покани там и медиите, които да зададат своите въпроси към държавния глава. Тогава репортерите и операторите щяха да спазят дистанция, а и да направят в нормална обстановка своите записи. Така нямаше да се наложи охраната от НСО да брани държавния глава от микрофоните и да ги изтласква на разстояние, а самите репортери нямаше да рискуват собственото си здраве.

Домакините от Община Благоевград обаче не бяха помислили за това. Напротив, докато очакваше президентът да пристигне в Благоевград, кметът Румен Томов излезе на раздумка с журналистите и обясни, че вече е изкарал опасния вирус и не се притеснява за себе си.

За протокола е важно да се спомене, че гледката със скупчени репортери се разигра и пред очите на останалите представители на Общинския кризисен щаб – директорът на РЗИ, директорите на двете големи болници, лекари, полицаи и още куп длъжностни лица, отговорни за спазване на ограничителните мерки. А призивите всички да спазват ограниченията и социалната дистанция прозвучаха лицемерно пред скупчилите се пред тях журналисти.

Темата предизвика и много коментари в социалните мрежи – някои сериозни, други осмиващи.

А колежка от местна информационна агенция припомни на всички, включително и на кмета:

„Журналистите също са на първа линия, колкото и невероятно да звучи. И да, снимката е актуална. На следващия въпрос - да, носим маски, но какво от това, като условията за дистанция от 1 м. бяха нулеви. Тоест или си вършиш работата или...

Може да ни мразите, може да ни обвинявате за щяло и нещяло, но във всички бедствия и кризи- ние сме там, за да сте информирани вие...“.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини