Нютон: Нито една наука няма доводи като Библията!

Нютон: Нито една наука няма доводи като Библията!

Исак Нютон е велик учен не само на своето време. Той е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Приносът му в развитието на математиката и различни области на физиката изиграва важна роля в Научната революция. Мнозина го смятат за най-великия и най-влиятелен учен, живял някога. Откритията му дават тласък на науката. В областта на механиката Нютон открива закона за всемирното привличане, той поставя основите на класическата механика. Освен това той формулира принципа за запазване на импулса и момента на импулса. Показва, пръв, че движението на небесните тела и на предметите на Земята се подчинява на общи закони. По този начин демонстрира съответствие между законите на Кеплер за движението на планетите и собствения му закон за гравитацията.

Нютон изследва също така разлагането и природата на светлината, скоростта на звука, охлаждането, произходът на звездите, хронологията на Библията, природата на Светата Троица. Той конструира първия действащ рефлекторен телескоп и развива своя теория за цветовете, основана на наблюденията на разлагането на бялата светлина с призма.

Работейки над проблемите на физиката, Исак Нютон поставя и началотона математическия анализ. Любопитно за учения е, че той е силно религиозен, придържа се към неортодоксални християнски възгледи и освен на научна тема пише текстове и в библейската област. Нютон е роден на 25 декември 1642 година в английското графство Линкълншир. Исак Нютон започва образованието си около 1655 година в Кралското училище в Грантъм, където показва необикновени способности, най-вече в конструирането на различни механизми. Според някои изследователи, в града той живее при местния аптекар Уилям Кларк и се сгодява за дъщеря му, но по-късно двамата се разделят и Нютон не се жени до края на живота си.

През 1667 година Исак Нютон се връща в Тринити Колидж в Кеймбридж като преподавател. През 1669 публикува първите си изследвания върху своя метод на флуксиите, станал основа за математическия анализ. Исак Нютон умира през 1727 година в Лондон на 84-годишна възраст. Погребан е в Уестминстърското абатство. Нютон, който не се жени и няма деца, умира без да остави завещание. Значителното му движимо имущество е разделено по равно между неговите осем полуплеменници, сред които Кетрин Бартън Кондюит, която се грижи за домакинството му в Лондон. След смъртта на Нютон се установява, че в тялото му има значителни количества живак. Това вероятно се дължи на неговите занимания с алхимия и може би обяснява ексцентричностите в края на живота му.

Ето някои негови интересни разсъждения:

Ако виждах по-далеч от другите, то е защото стоях на раменете на гиганти.

Геният е постоянство на мисълта, съсредоточена в известно направление.

Гледам на себе си като на дете, което, играейки си на морския бряг е намерило няколко по-обли камъчета и по-шарени раковини, отколкото се е удало на другите, докато в същото време пред мен се е простирал неизследван безбрежният океан на истината.

При изучаването на науките примерите са по-полезни от правилата.

Не измислям хипотези.

Истината винаги се намира в простотата, а не в многообразието и безпорядъка.

Нито една наука няма толкова доводи, колкото ученията на Библията.

Всяка причина трябва да е по-проста от своето следствие.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини