Забоят, където работили пострадалите миньори, не е бил устойчив

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Забоят в рудник "Ораново", в който в сряда сутринта при инцидент бяха ранени двама работници, не е устойчив. Това е установено при проверка на експертите на Министерството на енергетиката. Те дадоха предписания на концесионера на мината за прилагане на допълнителни мерки при укрепване на минните изработки. Това е основното заключение от извършената проверка на мястото на инцидента, при който двама работници от рудника – Емил Пелтешки и Йордан Петров, бяха частично затрупани от срутила се скална маса. Единият от пострадалите – Пелтешки, е със счупен лумбален прешлен и е транспортиран за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов” в София. Йордан Петров е с два счупени крака и се лекува в благоевградската частна болница.

През последните месеци концесионерът на рудник "Пирин Оранов" ЕООД не добива въглища, а подготвя нови галерии. Именно при подготовка на една от тях се е случил инцидентът. Двамата пострадали са извършвали укрепване в металните пръстени на галерията, когато се е откъснала скална маса. В рудник "Ораново" се добиват  кафяви въглища. Последната планова проверка от страна на Министерството на енергетиката за спазване на концесионния договор е извършена през април миналата година, когато е установено закъснение в изплащането на концесионните възнаграждения. След инцидента през 2013-та година, когато загинаха при срутване на кални маси четирима миньори, в рамките на извършваните от Министерството на енергетиката проверки не са установени нарушения по отношение на техническата дисциплина в рудника, се казва в съобщение на министерството.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини