Над 100 студенти все още са в кампуса на Американския университет

Снимка: АУБ, архив
Снимка: АУБ, архив

Малко над 100 студенти продължават да са в общежитията на кампуса на Американския университет в Благоевград. Разпореждането на ръководството на висшето учебно заведение е до 20 март всички възпитаници, които са почти 1000, да се приберат по родните си домове. Причината е въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса в страната ни. Заради това АУБ ще завърши академичната 2019/2020 г. без провеждането на присъствени занятия, а изцяло виртуално. Дистанционна форма на обучение беше въведена от 9 до 23 март като превантивна мярка, но предвид последните развития в страната и в света беше решено пролетният семестър да се проведе изцяло онлайн.

„Има обаче студенти, които изтъкват различни причини, че не могат да се върнат в родината си. Някъде са затворени границите, в други държави пък е пикът на коронавируса и за тях ще има по-голям риск. Някои изтъкват и лични причини. Всеки, който иска да остане в общежитията, тъй като няма възможност да се прибере, трябва да внесе молба. Всяка една молба ще бъде разгледана от ръководството на университета”, заявиха от АУБ. Най-вероятно тези, които останат в кампуса, ще бъдат настанени само в една от сградите, където ще продължа да живеят, но ще спазват всички мерки срещу разпространението на коронавируса. В университета ежедневно се дезинфекцират помещенията по няколко пъти, мери се температурата на студенти, преподаватели и персонал, носят се предпазни маски. През следващата седмица ще се знае точно колко студенти ще останат в Благоевград и няма да се върнат в домовете си. Те ще продължат да имат достъп до основни услуги като хранене, здравеопазване и консултации. Всички събития, част от пролетния календар, вече са отложени и се правят планове за провеждането им през есенния семестър.

Въпреки предприетите извънредни мерки обучението и дипломирането на нито един студент няма да бъдат повлияни. Преподавателите, служителите и ръководният екип следят внимателно процеса, за да гарантират, че той протича гладко и ефективно.

„Провеждаме редовни срещи, за да преценим възможностите, и решихме, че безопасността на нашата общност, както и осигуряването на яснота и сигурност за всички в университета налагат именно такова решение, което е най-добрият вариант в момента“, коментира д-р Дейвид Еванс, вр.и.д. президент на АУБ.

Основният приоритет на АУБ е опазването здравето и благополучието на общността. Същевременно обаче се цели придържането към високите стандарти и качеството на университетските академични програми. „Предлагайки дистанционно обучение, ние осигуряваме на нашите студенти възможност да завършат годината в планираните срокове и така няма да бъдат нарушени техните бъдещи планове“, допълни Еванс.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини