Хранителният бранш: Имаме суровини за месеци напред, не се презапасявайте

Хранителният бранш: Имаме суровини за месеци напред, не се презапасявайте

Представители на хранителната индустрия и на предприятия, които произвеждат храна, увериха на извънреден брифинг в Министерски съвет, че има достатъчно хранителни запаси в страната. Затова не бива хората да се поддават на паника и да се презапасяват.

„Тук сме заради информацията за повишен интерес към някои търговки обекти в столицата. Ще ви предложим реални цифри и информация, че бългърските производители на храни са конкурентоспособни, задоволят изцяло вътрешното потребление, има ресурси от няколко месеца до 2 години”, заяви министърът на земеделието, храните и горите – Десислава Танева. Тя е категорична, че няма основания за притеснение в тази посока. Тя подчерта, че България е основен производител и търговец в света, на 11 място, по експорт на пшеница. В момента има наличност от 1,7 милиона тона за вътрешно потребление, което ще стигне за над 1 година за всички нужди. Над 2 милиона тона е царевицата и тя може да стигне за 2 години напред, дори да няма друга реколта. Слънчоглед и олио също има, наличната суровина е за минимум три месеца. Има и много слънчоглед на склад.

Представителите на хлебопроизводството, млечните продукти, на консервната промишленост, на месопреработвателната промишленост, на производството на риба, на вода и напитки, увериха, че няма никакви поводи за паника. Хляб може да има за две години, без да се прибира нова реколта. Мляко и млечни продукти също има достатъчно. Така е и с месото, и с рибата, и с консервите, и с напитките и водата. „Нека не се търсят сензации, няма място за притеснение, това е излишно. Храна ще има достатъчно, можем да реагираме при всякаква кризисна ситуация”, увериха производителите на храни.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини