Напрежение в Драматичен театър! Актьори плашат със стачка при смяна на директора

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

След Камерна опера напрежение разтърси и най-голямата културна институция в Благоевград. Творческият състав на Драматичен театър "Никола Вапцаров" заплаши със стачка, ако бъде сменен настоящият директор. Маргарита Мачева управлява от 18 месеца и за този кратък период увеличи многократно приходите на културната институция. Тя обаче може да загуби работата си, след като преди дни съдът отмени като незаконно уволнението на предишния директор Александър Галперин.

Така театърът в Благоевград се оказа с двама директори едновременно.

Днес от храма на Мелпомена пристигна писмо, което е адресирано и до министъра на културата Боил Банов, до Христо Мутафчиев, който е председател на Съюза на българските артисти, и до Кирил Бинев - председател на Федерация "Култура" към КТ "Подкрепа". В него те предупреждават, че ще предприемат стачни действия, ако Маргарита Мачева бъде сменена.

Те припомнят, че от февруари 2013 година до момента културната институция е била ръководена от седем директори. Честите рокади довели до лоши финансови резултати и нарушаване на работната атмосфера - творческа и административна. С назначаването на Мачева творческите и финансови показатели на театъра са значително подобрени.

Маргарита Мачева поема ръководството на благоевградския театър като временно изпълняващ длъжността директор през октомври 2018 година. Приходите от билети през миналата година са 183 624 лева. За сравнение през 2018 година те са били 68 788 лв. а през 2017 година - 74 013 лв.
През 2019 година 20 570 зрители са си купили билет за постановки на театъра, а през 2018 година продадените билети са 14 569.

Получени са и допълнителни средства - 60 000 лева по договор за смесено финансиране с Община Благоевград, още 10 000 лв. от Общината целеви средстав за спектакъла "Портретът на Дориан Грей", 3000 лв. от Община Симитли за създаване на спектакъла "Вапцаров: Песни за човека", както и 6750 лева целева субсидия от Министерството на кутурата за създаване на "Летопис 100 години Даматичен театър "Никола Вапцаров".

Театърът само за 2019 година има 8 нови заглавия в своя репертоар.

Освен тях към момента се играят още 6 заглавия на сцена. При управлението на Мачева съставът работи с утвърдени режисьори, сценографи, хореографи, композитори и други.
"Резултатът от това е, че Драматичен театър "Никола Вапцаров" присъства трайно в театралния афиш на столицата и страната. Много са получените номинации и награди от международни и национални фестивали за последните 18 месеца при управлението на Маргарита Мачева", се казва в писмото.
Театралите са свикали Общо събрание, на което с огромно мнозинство е взето решение Маргарита Мачева да остане директор на културния институт.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини