Дирекция „Национален парк Рила“ открива Посетителски център в Благоевград

Снимка: НП Рила
Снимка: НП Рила

На официална церемония на 24 февруари /понеделник/ 2020 г. от 11.00 часа Дирекция „Национален парк Рила“ ще открие Посетителскиинформационен център в Благоевград, достъпен за хора със специфични нужди и в неравностойно положение. Изграждането на центъра е част от изпълнението на Проект „Засилване на капацитета на защитени зони чрез иновативна методология за устойчивост“- BIO2CARE, финансиран по Програмата за Европейско териториално сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A „ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ 2014-2020”.

На откриването са поканени Емил Димитров – министър на околната среда и водите, Николай Кънчев – зам.-министър на околната среда и водите, Бисер Михайлов – областен управител на област Благоевград, инж. Румен Томов – кмет на община Благоевград, управляващият орган и секретариата на програмата ИНТЕРРЕГ V-A „ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ 2014-2020” в Република Гърция, представители на МРРБ, ръководители на държавни институции, представители на гръцките и български партньори, реализиращи проекта.

Центърът е обособен на място, предвидено да обхване голяма част от основния туристически поток на Благоевград – в старинния квартал „Вароша“. Местоположението му е стратегическо и е изходна точка към защитената територия. Основната му функция е да информира за природните ценности на Националния парк (флора, фауна, гори, природни забележителности) и да дава информация за туристическите маршрути, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия. Дейностите ще се извършват от експерти по интерпретация и екологично образование, по биоразнообразие, туризъм и географски информационни системи.

В центъра е обособена зала за провеждане на интерпретативни и образователни програми, за презентации, филмови прожекции и мултимедийни продукти. Залата ще се използва от посетители с намалена подвижност, със специфични потребности, както и от представители на заинтересованите страни – туристи, деца, ученици, студенти, партньори. За хората с намалено зрение ще има брайлови книги, специални беседи и обучения и експозиции, представящи по иновативен начин защитената територия „Национален парк Рила“ и защитената зона „Рила“.

Партньори в проекта от гръцка страна са Тракийски университет „Демокрит“, Департамент по производствени и инженерни науки, община Нестос, Центърът за изследване на влажните/биотопни зони в Гърция; Националната конфедерация на хората със специфични нужди. Български партньори са РИОСВ-Благоевград, Дирекция „НП Рила“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Пирински туристически форум.

Договорът за субсидия № B2.6d.08/20.10.2017 г. е с европейско финансиране 85% и 15% национално съфинансиране, като общата стойност на проекта е 1 075061,60 евро, а стойността на проекта за Дирекция „НП Рила“ е 201 611,50 евро (или 394 311,77 лв. с ДДС, от които 335 164,99 лв. са от програмата (ЕФРР) и 59 146,78 лв. национално съфинансиране от МРРБ).

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини