Посмъртно звание "Почетен гражданин" за етнографа от Гоце Делчев Зафир Кънчев

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

На свое заседание, проведено на 5 май 2016 година, по предложение на кмета на общината, Общински съвет – Гоце Делчев единодушно реши да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Гоце Делчев“ Зафир Кънчев – основател на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, активен общественик, етнограф и изследовател на традициите, обичаите и фолклора на Неврокопския край.

Зафир Тодоров Кънчев е роден на 19 август 1915 г., в гр. Гоце Делчев, а умира на 8 ноември 1987 г. Той е изключителен изследовател на бита на местните хора - създава огромна колекция от характерни за района тъкани и плетива, а през годините колекционираните от него и съпругата му Вера предмети надхвърлят 300 на брой.

Апостолските години, в които Зафир броди от село на село, съвсем не се изчерпват само в събиране на експонати – той прави и задълбочено проучване на произхода им. Етнографията на отделните селища в окръга Зафир Кънчев съпоставя с историята им, после отново проучва, регистрира, картотекира празнични и старинни обичаи, пресъздава ги в последствие с помощта на ансамбъла, рови се из домашните архиви на множество родове и издирва документи от преди стотици години. Дни наред Зафир обикаля родния си край, за да чуе и запише песните на всяко село. Опитва се да внушава на учителите и обществениците в тези села да ценят и пазят това богатство и да го умножават. Полага усилия да привлече трайно в Гоце Делчев научни работници-етнографи и фолклористи, за да се проучи по-бързо това безценно наследство, да се популяризира и опази за бъдещето.

Най-свидната рожба на Зафир Кънчев обаче е създаденият през 1946 година ансамбъл за народни песни и танци „Яне Сандански“ към читалището в Гоце Делчев, който по-късно приема името Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци. Зафир Кънчев се хвърля в това начинание сякаш предполага, че това е делото на живота му. Под негово ръководство, още в първите години на своето съществуване, ансамбълът постига забележителни успехи. Три години след неврокопските самодейци, Филип Кутев основава и първия държавен ансамбъл, а едва след още три и Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ – Благоевград започва да сформира съставите си. За своите усилия, Зафир Кънчев получава орден „Кирил и Методий“ – първа степен.

През 2016 година се навършват 70 години от създаването на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. В тази връзка, Общински съвет – Гоце Делчев реши да удостои посмъртно със званието «Почетен гражданин на град Гоце Делчев» Зафир Тодоров Кънчев, за неуморната му и безценна изследователска и етнографска дейност, съхранила местния фолклор и традиции, и за създадения от него преди 70 години в Неврокоп първи ансамбъл в България.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини