Петър Витанов в Страсбург: Трансферът на историята към политика води до подмяна на историческата истина и към реваншизъм

Петър Витанов, снимка: Пресцентър
Петър Витанов, снимка: Пресцентър

 

„Директният трансфер на историята към политика води до подмяна на историческата истина и директно към реваншизъм, който вече е видим в много европейски страни. Той оправдава престъпленията срещу човечеството, които нацизмът извърши. Насърчава и зараждането на неонацизма, на който ние в Европа категорично трябва да се противопоставим“, заяви Петър Витанов в Страсбург.

Изказването на ръководителя на Делегацията на българските социалисти  в ЕП е по повод разярилата се сериозна дискусия в последните месеци след приемане на резолюция на Парламента за значението на европейската историческата памет за бъдещето на Европа/септември 2019 г./. Там като основна причина и виновник за Втората световна война е обявен пактът Рибентроп-Моллотов, а комунизмът и нацизмът са приравнени.

„В Резолюцията изобщо не се споменават думите фашизъм, антифашизъм и антифашистка съпротива. Да, ние не трябва да отричаме пагубният ефект на Пакта от 39-та година, но не бива да игнорираме изцяло историческите факти като сключените съглашателски споразумения между нацистка Германия и Великобритания, Франция, Дания, Полша, Литва, Латвия, Естония, както и позорното Мюнхенско споразумение, предопределящо по-нататъшната агресия на Хитлер.

Пренаписвайки историята си, нанасяме удар върху собствената си достоверност. Нещата тук не опират до руската пропаганда, а до нас самите, до нашите разбирания и до това какво оставяме на следващите поколения“, подчерта Витанов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини