Отчайващ глад за персонал мъчи заведенията и магазините в Благоевград

Снимка: praktiki.mon.bg
Снимка: praktiki.mon.bg

Над 200 бармани, келнери и готвачи е недостигът на персонал в заведенията в Благоевград.  Гладът за кадри тази пролет е рекорден и почти всеки търговски обект търси работна ръка.

Въпреки че в бюрата по труда списъците с регистрирани млади хора са дълги, никой не иска да работи като сервитьор или барман. Местните търговци признават, че дори и с дневни надници от 25-30 лева не могат да намерят хора за вакантните позиции.

Най-остър е гладът за готвачи, особено квалифицирани и с нужния ценз, тъй като  професионалните училища, които подготвят кулинари, се броят на пръсти.

На прага на летния сезон все повече младежи предпочитат да заминат като сезонни работници по морските курорти. Други пък избират студентските бригади, а по правило студентите са основен източник на работна ръка в тази сфера в Благоевград. Затова най-отчайващо е положението през летните месеци, когато младежите напускат областния център.

Част от ресторантьорите се спасяват като наемат млади хора от съседна Македония, за които твърдят, че са изключително съвестни и добри работници. Но и това не може да запълни вакуума от десетки незаети позиции в заведенията.

Оказва се, че работата в ресторант не е примамлива дори и за жителите на Северозападна България, където има трайно висока безработица. Много от благоевградските кръчмари пускат обяви за работа в градове като Враца, Монтана и Видин. Те са готови да поемат всички разходи на младите хора от тези области, само и само да имат сигурен персонал. Оказва се обаче, че и този подход не работи.

„Имам обява в радио във Враца. Търся поне четири момичета или момчета за работа като бармани и сервитьори. Готов съм да им осигуря квартира и дневна надница от 25 лева, но няма нито едно запитване“, призна благоевградски търговец.

Безуспешни се оказват и опитите да намерят работници при същите условия от по-близките до Благоевград общини като Гоце Делчев, Сатовча или Гърмен.

Според ресторантьорите недостигът на работна ръка се усеща не само при тях, но и във всички останали сфери. Магазините за дрехи също не могат да намерят продавачи и всеки втори моден бутик в областния център е с окачена на вратата табела „Търсим персонал“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини