Лина Ангелова: Дали аз ще бъда директор на Камерна опера? Това не е новина

Снимка: Дарик, архив
Снимка: Дарик, архив

Дали аз ще бъда следващият директор на Камерна опера-Благоевград? Това не е новина. Няма да коментирам повече, не съм длъжна да давам този отговор на вас. Така Лина Ангелова коментира появилата се информация, че тя ще бъде следващият директор на Камерна опера-Благоевград, след като досегашният директор - големият оперен тенор Бойко Цветанов си тръгна с нескрито огорчение.

Скандалът в културния институт избухна вчера, след като стана ясно, че договорът на световния музикант е прекратен. Според официалното прессъобщение от Община Благоевград трудовите отношения са прекратени по взаимно съгласие. Преди това обаче било установено, че при проверки на заместник-кмета Василиса Павлова директорът не бил на работното си място. Бойко Цветанов оправдал отсъствието си с мотив, че е болен.

Днес открихме бившия вече директор на Камерна опера-Благоевград в болница "Токуда", минути преди да бъде прегледан на скенер.

Огорчението ми е огромно, казаха ми, че прекратяват договора, като не посочиха никакви аргументи. Казаха ми, че няма какво да обсъждаме, тъй като съм в изпитателен срок, което не е вярно. С политика не се занимавам, бях поканен от предишното ръководство заради професионалните ми качества. Мисията ми бе да изправя на крака Камерна опера-Благоевград, която бе в катастрофално състояние, но не ми дадоха време. Това заяви от болничното легло оперният тенор Бойко Цветанов.

Той посочи, че Операта дори няма зала за големи спектакли и концерти. Ръководел е едва 13 оркестранти, които били прекалено малко. Затова написал докладна до Василиса Павлова да бъдат назначени още 10 души и тя била одобрена.

В същото време той описал подробно и проблемите на културния институт, като представил и спасителен план.

"Аз все пък съм швейцарски гражданин и няма да позволя да ме въвлекат в брутални политически разправии. Не е вярно, че не съм изпълнявал служебните си задължения. Като директор не е необходимо да съм перманентно в Операта, но винаги бях там във вторник и четвъртък, когато репетирахме с оркестъра. Седем от оркестрантите са от София и почти всички ги возех на мои разноски до Благоевград. Договорихме се със световноизвестния диригент Максим Ешкенази да бъде диригент на нашата Опера. Парадоксът е, че той отказа на Софийската филхармония. Имахме амбиция да вдигнем класата на оркестъра на европейско ниво, но всичко отиде на вятъра", допълни Цветанов.

Той призна, че по време на срещата си с Павлова, на няколко пъти е повишил тон, тъй като е емоционален човек, но отрече да се е държал грубо.
Бившият директор на Камерна опера припомни, че зам.-кметът след концерта през декември го определила като "перфектен специалист". Сега недоумява кое е променило мнението на Василиса Павлова за него.

"Знам, че Лина Ангелова, която е бивш директор на Операта, всеки ден е била в Общината и се е срещала с Павлова. Може тя да е много по-добър директор от мен, да има повече изяви от мен, да има повече знания от мен. Тя беше човекът, който следи моите крачки и определи работата ми като "норвежки цигански проект". Който и да е директор, му желая успех от сърце, защото без култура Благоевград е обречен", каза още Цветанов.

Лина Ангелова е бивш директор на Камерна опера-Благоевград. През 2014 година тя бе свалена от поста по време на първия мандат на бившия кмет Атанас Камбитов.

Тогава тя заявява в коментар пред Дарик радио следното:
"Всяка власт идва със своите хора, но кадруването в сферата на изкуството и културата не бива да има политически привкус. Но за жалост живеем в България".

Очакваме коментар по темата и от заместник-кмета по културата и хуманитарните дейности инж. Василиса Павлова. От пресцентъра получихме уверение, че инж. Павлова ще изрази своята гледна точка по казуса с Камерна опера, която ние ще публикуваме коректно. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини