Представят възстановки на обичаи от Брежани

Снимка: Сдружение
Снимка: Сдружение "Хора и традиции"

На 18 януари сдружение „Хора и традиции“ от село Брежани ще представи възстановки на обичаите "Бъдни вечер" и "Слуга". 

Възстановките на двата обичая са поверени на живите съкровища от региона на Брежани – Райна Гюрова и Катя Лулейска, които са и основните източници на безценна памет за културното наследство под консултантството на видния фолклорист Костадин Динчев.

Райна Гюрова ще направи възстановка на  Бъдни вечер със семейството си, а Катя Лулейска – ще се възстанови обичаят „Слуга“.

Възстановките целят да се документират, съхранят и популяризират традициите чрез кратки презентационни клипове, а така също – фотодокументиране на традициите, създаване на художествени снимки, които да послужат като илюстрация в книга за живото културно наследство от региона на Брежани.

Всички дейности на сдружение „Хора и традиции“ са в изпълние на проект „Обредни традиции от региона на Брежани – наследство и съвременност, с финансовота подкрепа на програма “Културно наследство“, модул - „Съхранение и популяризиране на културното наследство“ на Национален фонд Култура.

Предстоят да се изследват, документират и дигитализират Брежанската сватба, Прошки, Благовец, Предой. Достойно място в изследването на уникалната обредност на региона на Брежани заема и Брежанската сурва с характерни обичаи, традиции, маски и маскарадни игри.

Радостно е, че към всички дейности на проекта има интерес от студенти от Югозападен университет, които ще участват във възстановките.

 

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини