Завод за 7 милиона евро заработи в Катунци, заплатите - до 600 лева

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

Заводът в санданското село Катунци, в който египетски бизнесмени вложиха близо 7 милиона евро, все още не работи на пълни обороти. В предприятието, построено преди 2 години, работят двадесетина души, а капацитетът му е за 300 работници. В модерната фабрика се произвеждат десетки артикули медицински консумативи.

Производственото помещение е на площ от 6 декара, целият имот е 33,5 декара. Египетските собственици имат над 10 такива предприятия в целия свят. От 20 години толкова голяма инвестиция не е е правена в региона. 

„Все още настройват някакви машини, това е моята информация. Проблемът е, че заплатите са около 600 лева, дават и някакви купони на работниците. Но ниските възнаграждения принудиха няколко млади хора да напуснат. Надеждата ни е с развиването на производството заплатите да се вдигнат, в противен случай няма да се намери достатъчно работна ръка”, коментира кметът на Катунци – Красимир Кисов.

Той допълни, че се очаква в скоро време да бъдат назначени между 100 и 150 души на работа в завода. Предвижда се по-голямата част от продукцията да се изнася в чужбина, но ще се зарежда и родният пазар.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини