Франкофоли все повече изглежда невъзможен за Благоевград

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

По всичко личи, че фестивалът "Франкофоли" все повече се отдалечава от Благоевград. Престижният музикален форум едва ли ще зарадва това лято хилядите меломани в областния център. Днес кметът Румен Томов обяви, че все още се очаква официален отговор от френското посолство и френските партньори дали Благоевград остава домакин на фестивала. Това едва ли ще се случи обаче, още повече че се появиха информации, че се водят преговори грандиозните концерти да се проведат в столицата.

Най-вероятно "Франкофоли" си тръгва от нашия град. А днес градоначалникът обяви, че ще сезира компетентните органи за направените харчове по фестивала "Франкофоли" през миналата година. Ще бъде закрита и дейността на общинската фирма „Благоевград фест”. Според ръководството дружеството се е използвало като пощенска кутия.

Зам.-кметът по финансите – Ясен Попвасилев, посочи конкретни цифри, за да аргументира решението на общинската управа. Според него през това дружество за фестивала „Франкофоли” са похарчени необосновано много пари и по този начин това хубаво събитие било опорочено.

По основен договор с френското дружество фестивалът трябвало да струва общо 460 000 лева, разходите по организацията обаче набъбнали.

Въпреки това обаче двама от изпълнителите – Моранди и Дан Балан, получили общо 170 000 лева, като тези пари са дадени от общинския бюджет. Попвасилев каза още, че парите за хонорарите на двамата изпълнители трябвало да се платят от френския партньор.

За сцена, осветление и озвучаване били похарчени допълнително 410 000 лева, а от Мвинистерството на културата отпуснали за това перо 40 000 лева. Допълнително за организация от отдел Култура” са платени още 83 988 лева.

Той разкри, че общинската фирма „Благоевград инвест” можела да озвучава, за което са й преведени 150 000 лева от тези 410 000 лева. Това ще бъде проверено, материалите ще предадем на компетентните органи, това са недопустими разходи, имаме подозрения за още една общинска фирма, че е ползвана като пощенска кутия, но предстои да проверим това, допълни зам.-кметът по финансите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини