100 лева от църквата за късметлията, който хване кръста в Благоевград

100 лева от църквата за късметлията, който хване кръста в Благоевград

100 лева ще получи от църквата късметлията, който улови Богоявленския кръст в утрешния ритуал в Благоевград. Разпятието ще бъде хвърлено в 10,30 часа в река Бистрица до моста, който води от площад „Македония” към Регионалния исторически музей. Навръх Богоявление свещеници ще осветят бойното знаме на Бригадно командване-Благоевград. Това ще стане на площад „Македония”, където ще присъстват и военнослужещи от Военно формирование 26 400 в града.   

До утре сутринта ще продължи записването на групите, които ще участват в ритуала по хващането на кръста. Всеки участник трябва да е кръстен. Осигурена ще бъде полицейска охрана, ще има и линейка.

„От Плаж махала заявиха, че искат да изиграят Леденото хоро, което е характерно за Калофер. Късметлията, който хване кръста, трябва да го върне в храма. На 40-ия ден от Богоявление, на 14 февруари, свещеници ще отслужат водосвет в дома на човека, който е хванал кръста”, уточни Аделина Стефанова, уредник в благоевградския храм.

Няма да се допускат във водата хора в нетрезво състояние. Преди ритуала и полицаи, и свещеници ще направят инструктаж на участниците.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини