Днес в Перник обявяват бедствено положение заради водната криза

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В Перник днес ще бъде въведено бедствено положение заради водната криза. В града е въведен още по-тежък воден режим. Съгласно новия график, в централната градска част и в селата, черпещи вода от язовир ”Студена”, чешмите ще текат от 14 до 22 часа.

В останалите квартали графикът на водоподаването е различен. В селата Рударци, Кладница и Драгичево вода ще има от 6 до 21 часа. На протеста миналата вечер жителите на Перник поискаха оставката на регионалния министър Петя Аврамова и на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Започва изграждането на временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово - с. Боснек - яз. "Студена", съобщи пресцентърът на областната администрация. Експерти са огледали спецификата на терена между селата, където е вододайната зона на река Струма и откъдето ще започне същинският работния процес. В момента на мястото има от около 130-140 литра в секунда вода, но в определен район тя се губи и потъва в карстови пещери.

Пред бТВ кметът Станислав Владимиров заяви отново, че режимът е закъсняла мярка. „Изправени сме пред криза, това сме го заявили неведнъж. През последната седмица има раздвижване в държавната администрация, като вече имаме повече конкретика за овладяване на положението”, отчете той.

Според него бързите темпове, с които водата в Студена спада, е болезнено положение за всички перничани и е нормално хората да са разгневени.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини