Бизнесът губи 400 милиона лева от сливането на празници

Снимка: Нова ТВ
Снимка: Нова ТВ

Между 300 и 400 милиона лева губи икономиката на страната ни от дългите празнични дни през тази година, съобщава Нова телевизия.

Изчислението е на Асоциацията на индустриалния капитал. Сметките на работодателите показват, че при сливане на почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и за 24 май, този месец ще се работи само 18 дни за сметка на 13 почивни.

Екип на Нова телевизия посети фабрика, която произвежда 100 000 чифта детски обувки на година, но месец май сериозно обърква плановете.

"Като цяло е добра новина, защото всеки иска да си почива, но ние имаме сезони, гоним срокове, така че после се получава едно натоварване", споделя Ивайло Ангелов, служител във фабриката. Потвърждава го и шефът му. В месец с толкова почивки се произвежда по-малко, а заплатите си текат.

"В крайна сметка продуктът ни става по-скъп и ние сме притеснени от сроковете, в които трябва да го произведем", смята собственикът на фабриката Иван Колев.

И ако във фабриката почиват, то фирмените магазини работят на пълен работен ден. Дори тогава обаче работодателят е на загуба, защото клиентите отиват да празнуват извън града.

Ефектът от сливането на празници е негативен, смятат над половината от работодателите у нас. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал. Едва 8 на сто - основно в сферата на транспорта и туризма, печелят от дългите почивки.

"Дори ние да почиваме, партньорите ни в чужбина работят с пълна пара. А при отработването в събота пък по традиция никой не е толкова продуктивен", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Така смятат и 65 на сто от работодателите в допитването. 23 % пък подкрепят идеята празниците да се пренасочват в понеделник или в петък с решение на Министерския съвет.

Подобна практика имало в Англия и Канада. Дори празникът да е в четвъртък, почивката се дава на следващия ден.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини