Над 71 процента от домакинствата в Пиринско с достъп до интернет вкъщи

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

71,1% от домакинствата в Благоевградска област имат достъп до интернет в домовете си при средно 75,1% за страната. Това сочат резултатите от проведеното през 2019 г. изследване за използването на информационни и комуникационни технологии /ИКТ/ в жилищата, съобщават от Териториално статистическо бюро „Югозапад”. По този показател област Благоевград заема петнадесето място заедно с Враца сред 28-те области.

За последните осем години използването на ИКТ в Пиринския край се е увеличил с 16,2%.  

Относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 години в региона, които регулярно използват интернет (всеки ден или поне веднъж седмично), е 65.2%, като спрямо предходната година е отбелязано увеличение от 4.0 проценти пункта.

В област Благоевград мъжете са по-активни при регулярното използване на интернет като техният относителен дял е 67.0%, докато за жените той е 63.2%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет в област Благоевград по образование – докато 91.5% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 36.6% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя. Редовно използващите интернет със средно образование са 67.5%.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини