Свещеник освети нов православен храм край село Ракитна

Свещеник освети нов православен храм край село Ракитна
Снимки: Община Симитли

Празничен ден бе днес за жителите и гостите на симитлийското село Ракитна. Причината за това бе ритуалът по освещаването на новия параклис „Свети Александър Невски” в подножието на връх Кръста в Пирин планина. Отец Яне отслужи водосвет за освещаване на молитвения дом.

На събитието присъстваха кметът на община Симитли - Апостол Апостолов, председателят на общинския съвет - Владимир Христов, кметовете на населените места в общината, благодетели и кметът на село Ракитна - Стефан Костов. Управникът на селището е основен инициатор за изграждането на параклиса.

Преди една година, навръх Преображение Господне, се постави началото на строежа на малкия храм до 22-метровия кръст в село Ракитна.

С доброволен труд на местните, с помощта на кмета Апостолов и общинското ръководство новият параклис вече е част от облика на една своеобразна Света гора в община Симитли, където има десетки храмове и параклиси.

Точно тук глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „Дотук е България“. В знак на признателност и уважение новият параклис е символ на родовата памет, която обединява предци и потомци и затова носи името на свети благоверен княз Александър Невски.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини