В Перник излизат на протести заради водния режим

Станислав Владимиров, кмет на Перник
Станислав Владимиров, кмет на Перник

От днес Перник влиза във воден режим - перничани ще имат вода от 5 до 10 ч сутринта, и вечер от 17 до 22 ч. Това предложение беше подкрепено от местното ВиК - дружество и областната управа. Режимът е съобразен с разхода от 1 млн. кубически метра вода месечно, обясни кметът на града Станислав Владимиров. Така градът и околните села ще издържат 5 месеца с наличната вода от язовир Студена, дори и да няма валежи.

Кметът обвини водното дружество, че е подценило ситуацията, пропуснало е ценно време, в което е могло с по-леки мерки да избегне тежката катастрофа. Перничани също търсят виновника за пресъхналия язовир и заплашиха с протест. В града се говори, че водата е била изпусната умишлено, за да може да се ремонтира язовирната стена, но от ВИК Перник категорично отрекоха това да е причината за безводието. Според регионалния министър Петя Аврамова малкото валежи са довели до критичното ниво на водата в язовир Студена. В момента се търсят варианти за отклоняване на водохващания, които не са собственост и не са в територията на ВиК- Перник към язовир Студена.

Днес се очакват резултатите от взетите проби от яз. Долна Диканя за това дали водата му става за питейни нужди. Ако тя се окаже е годна, започват проектански и строителни дейности, така че да захранва язовир Студена.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини